Papa: Svijet je na putu samouništenja

Globalne katastrofe, COVID i klima, pokazuju da nemamo vremena za gubljenje, rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

Vrijeme je za rad, mi smo na granici, rekao je papa Franjo (EPA)

Papa Franjo upozorio je u četvrtak da je svijet “na putu samouništenja“ ako politički lideri ne uspiju hrabro iskoristiti pandemiju COVID-19 kao šansu da planetu učine pravednijim i zelenijim mjestom.

U videoporuci objavljenoj na Svjetski dan Zemlje, rekao je da politički lideri imaju priliku izaći iz ove situacije bolji nakon pouka naučenih o socijalnim nepravdama otkrivenim tokom pandemije, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“I globalne katastrofe, COVID i klima, pokazuju da nemamo vremena za gubljenje.”

‘Trebamo bolje zaštititi planetu’

“Vrijeme nas pritiska i, kao što je pokazao COVID-19, imamo sredstva da odgovorimo na izazov. Imamo sredstva. Vrijeme je za rad, mi smo na granici”, kazao je papa.

Dodao je da bi nedaće s kojima se čovječanstvo suočilo u pandemiji trebale podstaći lidere da teže inovacijama i pronalascima kako bi bolje zaštitili planetu.

Apelirao je na “sve lidere svijeta: da se ponašaju smjelo, djelaju pošteno i uvijek govore istinu ljudima, tako da ljudi znaju kako da se zaštite od uništenja planete i kako da zaštite planetu od uništenja koje smo mnogo puta pokrenuli“.

Izvor: Agencije

Povezane

Klimatski ciljevi nisu ni blizu ostvarivanja onog što je definirano Pariskim sporazumom o klimi, kaže generalni sekretar Ujedinjenih naroda.

Published On 27 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO