Papa: Svijet je na putu samouništenja

Globalne katastrofe, COVID i klima, pokazuju da nemamo vremena za gubljenje, rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

Vrijeme je za rad, mi smo na granici, rekao je papa Franjo (EPA)
Vrijeme je za rad, mi smo na granici, rekao je papa Franjo (EPA)

Papa Franjo upozorio je u četvrtak da je svijet “na putu samouništenja“ ako politički lideri ne uspiju hrabro iskoristiti pandemiju COVID-19 kao šansu da planetu učine pravednijim i zelenijim mjestom.

U videoporuci objavljenoj na Svjetski dan Zemlje, rekao je da politički lideri imaju priliku izaći iz ove situacije bolji nakon pouka naučenih o socijalnim nepravdama otkrivenim tokom pandemije, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“I globalne katastrofe, COVID i klima, pokazuju da nemamo vremena za gubljenje.”

‘Trebamo bolje zaštititi planetu’

“Vrijeme nas pritiska i, kao što je pokazao COVID-19, imamo sredstva da odgovorimo na izazov. Imamo sredstva. Vrijeme je za rad, mi smo na granici”, kazao je papa.

Dodao je da bi nedaće s kojima se čovječanstvo suočilo u pandemiji trebale podstaći lidere da teže inovacijama i pronalascima kako bi bolje zaštitili planetu.

Apelirao je na “sve lidere svijeta: da se ponašaju smjelo, djelaju pošteno i uvijek govore istinu ljudima, tako da ljudi znaju kako da se zaštite od uništenja planete i kako da zaštite planetu od uništenja koje smo mnogo puta pokrenuli“.

Izvor: Agencije

Povezane

Klimatski ciljevi nisu ni blizu ostvarivanja onog što je definirano Pariskim sporazumom o klimi, kaže generalni sekretar Ujedinjenih naroda.

27 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO