NATO zabrinut zbog ruskog djelovanja

NATO je u četvrtak izrazio punu solidarnost s Češkom, koja je protjerala 18 ruskih diplomata.

Saveznici izražavaju duboku zabrinutost zbog destabilizirajućeg djelovanja koje Rusija nastavlja provoditi diljem euro-atlantskog područja, saopčili iz NATO-a (EPA)

NATO je u četvrtak izrazio punu solidarnost s Češkom, koja je protjerala 18 ruskih diplomata, i izrazio duboku zabrinutost zbog ruskog djelovanja na euro-atlantskom području, javlja Hina.

“Saveznici izražavaju duboku zabrinutost zbog destabilizirajućeg djelovanja koje Rusija nastavlja provoditi diljem euro-atlantskog područja, uključujući i teritorij Saveza i potpuno su solidarni s Češkom”, kaže se u saopćenju NATO-a.

Češki ministar vanjskih poslova Jakub Kulhanek izvijestio je u četvrtak Sjevernoatlantsko vijeće (NAC), koje čine ambasadori država članica, o aktivnostima ruskih obavještajaca koje su dovele do eksplozije u skladištu streljiva 2014. godine u češkom mjestu Vrbetice.

Identificirani ruski obavještajci

U eksploziji su poginule dvije osobe i učinjena je velika materijalna šteta.

Prema saopćenju  NATO-a, ministar Kulhanek je potvrdio da su češke vlasti identificirale dva operativca ruskih obavještajnih službi koji su odgovorni za eksploziju te da su ta dvojca iste osobe koje traži Velika Britanija u vezi s napadom u engleskom Salisburyu 2018. godine kada je korišten nervni otrov Novičok.

Češka je zbog toga protjerala 18 ruskih obavještajaca i razmatra donošenje novih mjera.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO