Mediji: Premijera turskog bespilotnog borbenog mlažnjaka 2023.

Čelnik kompanije Baykar Selcuk Bayraktar je saopćio ovu vijest nakon što je objavljeno da je Turska zvanično izbačena iz programa razvoja borbenog aviona F-35.

Turska planira izvesti premijerni let prototipa bespilotnog mlaznog borbenog aviona domaće proizvodnje 2023. godine, izjavio je tehnološki šef kompanije Baykar, vodećeg lokalnog proizvođača dronova.

Selcuk Bayraktar je ovo rekao netom nakon što je objavljeno da je Turska zvanično izbačena iz programa razvoja borbenog aviona F-35, piše Daily Sabah.

Bayraktar navodi kako Baykar radi na vrhunskoj bespilotnoj letjelici borbene namjene Akinci četiri do pet godina, što je usmjerilo njegovu kompaniju ka novom projektu – bespilotnom borbenom mlažnjaku.

Ističe kako se može izbacivanje države iz programa razvoja borbenog mlažnjaka tumačiti kao loša stvar, dugoročno to može donijeti pozitivne rezultate za razvoj domaće odbrambene industrije.

Uspjeh drona Bayraktar TB2

Turska, kako navodi tamošnji medij, nastoji svojim sredstvima razviti razne oblike bespilotnih letjelica i drugih odbrambenih sistema, pogonjena sankcijama i nezvaničnim zabranama iz prošlosti.

Ova država sada ne samo da koristi borbene dronove na terenu, već je na dobrom putu da postane veći izvoznik ovih borbenih sistema, nošena uspjehom drona Bayraktar TB2 kompanije Baykar.

Tumačeći negativne strane sistema dobijenih iz inostranstva, a govoreći o programu F-35, Bayraktar ističe kako “takvi sistemi, kojima se upravlja računarskim sistemima čije programe dobijamo izvana i o kojima ne znamo dosta, a čija je misija u inostranstvu da odlučuje šta će pilot uraditi, može nas dovesti do ozbiljnih restrikcija nezavisne upotrebe“.

“Uzevši u obzir moguća ograničenja korištenja i potencijalne zabrane sa sistemom koji će dolaziti izvana i koji ima velike količine računara u raznim segmentima, a kojima nemamo pristupa, nacionalna borbena platforma će nam dozvoliti da sve koristimo neovisno o drugima“, dodao je.

(Video: Anadolija)

Izvor: Agencije