Francuska zaprijetila Rusiji novim sankcijama

Francuski ministar vanjskih poslova poručio je Rusiji da će EU smatrati ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruske vlasti odgovornima ako umre kritičar Kremlja Aleksej Navaljni.

'Ovaj nemilosrdni napad na Navaljnog je nepodnošljiv', rekao je ministar Jean-Yves Le Drian (EPA)

Francuski ministar vanjskih poslova poručio je u četvrtak Rusiji da će Evropska unija smatrati ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruske vlasti odgovornima ako kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, koji štrajkuje glađu, umre te zaprijetio Rusiji novim sankcijama.

Navaljni (44), koji je prošle godine preživio napad nervnim otrovom, za što ruske vlasti negiraju odgovornost, jako je slab nakon trosedmičnog štrajka glađu i njegovi saveznici upozoravaju da mu prijeti otkazivanje bubrega i srca, prenosi Hina.

“Ovaj nemilosrdni napad na Navaljnog je nepodnošljiv”, rekao je ministar Jean-Yves Le Drian za televizijsku stanicu France 2.

Autoritarni zaokret

“Uvest ćemo potrebne sankcije i to će biti odgovornost gospodina Putina i ruskih vlasti. Nadam se da neće do toga doći”, rekao je, odgovarajući na pitanje kako će Evropa reagirati ako Navaljni umre.

Ocijenivši ruske nedavne poteze na unutrašnjoj sceni “autoritarnim zaokretom”, Le Drian je kazao i da raspoređivanje hiljada vojnika na granici s istočnom Ukrajinom treba za sada rješavati putem razgovora a ne sankcijama.

“On (Putin) je nezgodan susjed… katkad opasan, ali još je ondje pa moramo nastaviti razgovarati”, rekao je.

“Mislim da Rusija ne želi izvesti vojnu akciju protiv Ukrajine, ali prisutnost jedinica na granici stvara rizike od nesreća”.

Izvor: Agencije