Francuska će donirati vakcine siromašnim zemljama

Predsjednik Emmanuel Macron pozvao je članice Evropske unije da pošalju pet posto vlastitih zaliha vakcina protiv korona virusa zemljama u razvoju.

Francuska će pokrenuti evropski mehanizam podjele vakcina s COVAX-om (EPA)
Francuska će pokrenuti evropski mehanizam podjele vakcina s COVAX-om (EPA)

Francuska će donirati početnih 100.000 doza vakcina AstraZenece zemljama u razvoju, čime postaje prva članica Evropske unije koja šalje vlastite zalihe vakcina inicijativi COVAX za siromašne zemlje, izjavio je dužnosnik u srijedu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je članice EU-a da pošalju pet posto vlastitih zaliha vakcina zemljama u razvoju kako bi se suzbio razvoj novih varijanti te kako bi spriječili Rusiju i Kinu da steknu diplomatsku prednost podjelom svojih vakcina, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Francuska će pokrenuti evropski mehanizam podjele vakcina s COVAX-om”, rekao je Macronov savjetnik u srijedu, dodajući kako se nada da će se i druge zemlje obavezati na fizičku podjelu vakcina s COVAX-om.

Program COVAX, uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Globalnog saveza za vakcine i imunizaciju (GAVI), nastoji osigurati dvije milijarde doza vakcina za siromašne zemlje do kraja 2021. godine.

Bogati doniraju novac, ne i vakcine

Inicijativa COVAX objavila je u martu da im je cilj isporučiti 237 miliona doza AstraZenece u 142 zemlje do kraja maja, a također je isporučila prve doze Pfizera.

Francuski dužnosnici izrazili su zabrinutost da su se razvijene zemlje, koje nastoje što prije vakcinisati svoje stanovništvo, obavezale samo na finansijsku pomoć COVAX-u i da su se suzdržale od slanja doza iz vlastitih rezervi.

Francuska se obavezala poslati 500.000 doza vakcina do sredine juna, dodao je francuski dužnosnik.

Prva pošiljka vakcina AstraZenece, koja će se uzeti iz iščekivanih isporuka vakcina Francuskoj, “odmah” će se poslati COVAX-u, dodao je Macronov savjetnik.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO