Dozvola za ‘skrolanje’: Špijunska agencija MI5 pridružila se Instagramu

Prisutnost na društvenim mrežama će sigurno srušiti ‘stereotipe o ispijanju martinija’, ali i otvoriti pozicije u službi.

MI5 planira relizirati online Q&A sesije, gdje će trenutni uposlenici odgovarati na pitanja pratilaca [MI5/Instagram]

Unutrašnja obavještajna služba Velike Britanije MI5 otvorila je u četvrtak službeni profil na Instagramu, što je posljednji korak špijunskih agencija te zemlje da izađu iz sjene.

Služba sigurnosti, kako je formalno poznata, počela je objavljivati sadržaj pod imenom @mi5official.

Saopćili su da su ovaj potez napravili kako bi šira javnost saznala kako je to zaista raditi za ovakvu organizaciju.

“Sadržaj koji MI5 bude objavljivao na društvenim mrežama razbit će popularne mitove o njegovom radu, objasniti svijet obavještajaca, promovirati nove pozicije u službi te se osvrnuti na neke najzanimljivije trenutke MI5 u posljednjih 112 godina”, navedeno je u saopćenju.

MI5, također, planira relizirati online Q&A sesije, gdje će trenutni uposlenici odgovarati na pitanja pratilaca na društvenoj mreži koja trenutno broji više od milijardu korisnika širom svijeta.

‘Moramo razbiti stereotipe’

Šef službe Ken McCallum kaže da je “biti otvoreniji” jedini način da se unaprijedi ova organizacija.

“Iako možda malo kasno, odluka da se pojavimo na društvenim mrežama je dokaz kojim putem MI5 želi ići”, napisao je McCallum u četvrtak u komentaru kojeg su objavile britanske novine Daily Telegraph.

“Ako te to zanima, pogledaj našu Instagram stranicu i zaprati nas… Možete se i našaliti o tome da li ćemo mi vas i na koji način pratiti”, dodao je.

Agencija, nekada poznata po tome što je potencijalnim novozaposlenim osobama pristupala diskretnim susretima, posljednjih je godina počela javno oglašavati upražnjena radna mjesta, nastojeći na taj način proširiti raznolikost svoje radne snage.

“Moramo srušiti stereotipe ispijanja martinija, prenoseći malo više onoga što je zapravo današnji MI5, kako se ljudi ne bi obeshrabrili da, na osnovu pretpostavki poput socioekonomske pozadine, etničke pripadnosti, seksualnosti, spola, invaliditeta ili dijela zemlja u kojem su rođeni, odustanu od prijave”, napisao je McCallum u četvrtak.

Kritike iz parlamentarnog odbora

Izvještaj parlamentarnog odbora iz 2018. godine kritizirao je špijunske agencije iz Velike Britanije jer nisu odražavale modernu zemlju po strukturi svojih zaposlenih jer nisu imale žene i etničke manjine na visokim položajima.

Britanska špijunska mreža također uključuje Tajnu obavještajnu službu (SIS) – poznatiju kao MI6, ili agenciju za koju radi najpoznatiji izmišljeni špijun – Agent 007, kao i agenciju za kibernetički sigurnost GCHQ.

GCHQ se pridružio Instagramu u oktobru 2018. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije