Česi prijete da će protjerati još ruskih diplomata

Zvanični Prag je u subotu protjerao 18 uposlenika ruske ambasade, koje je identificirao kao pripadnike obavještajnih službi.

Obje države imaju nešto manje uposlenika i u konzulatima u drugim gradovima (EPA - Ilustracija)

Češka je zatražila od Rusije da dopusti povratak 20 protjeranih čeških diplomata u Moskvu do četvrtka ili će protjerati još ruskih diplomata iz Praga.

Zvanični Prag je u subotu protjerao 18 uposlenika ruske ambasade, koje je identificirao kao pripadnike obavještajnih službi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

To se dogodilo nakon što je optužio dvojicu ruskih špijuna, optuženih za trovanje nervnim agensom u Velikoj Britaniji 2018. godine, da su odgovorni za eksploziju u češkom skladištu municije prije nekoliko godina u kojoj je poginulo dvoje ljudi.

Rusija je negirala češke optužbe, a Kremlj je češke poteze ocijenio “provocirajućim i neprijateljskim“.

Rusija je odgovorila protjerivanjem 20 diplomata češke ambasade u Moskvi, koja je manja nego ruska u Pragu.

Prvi krug protjerivanja

“Protivreakcija ruske strane bila je neproporcionalna i de facto je paralizirala funkcioniranje naše ambasade“, rekao je novinarima češki ministar vanjskih poslova Jakub Kulhanek, koji je u srijedu položio zakletvu kao novi šef diplomatije.

“Ako se naše diplomate ne budu mogli vratiti u Moskvu…  odlučit ću da se smanji broj diplomata ambasade Ruske Federacije u Pragu tako da odgovara sadašnjoj situaciji u češkoj ambasadi u Moskvi.”

Češko Ministarstvo vanjskih poslova navodi kako se u Moskvi nalazi pet čeških diplomata, plus 19 drugih uposlenika, nakon prvog kruga protjerivanja.

Ruska ambasada u Pragu sada ima 27 diplomata i 67 drugih uposlenika, dodaje.

Obje države imaju nešto manje uposlenika i u konzulatima u drugim gradovima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO