Britanski Parlament usvojio deklaraciju o genocidu Kine nad Ujgurima

U tretmanu nad muslimanima u pokrajini Xinjiang primijećeni su svi elementi genocida – namjera da se u potpunosti ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa.

U autonomnoj pokrajini Xinjiang dominantno živi muslimansko stanovništvo (EPA)

Britanski zastupnici usvojili su u četvrtak deklaraciju kojom se proglašava da kineska politika nad Ujgurima u zapadnoj regiji predstavlja genocid i zločine protiv čovječnosti.

Deklaracija ne primorava britansku vladu da djeluje, ali je to još jedan vid pritiska iz Velike Britanije zbog kršenja ljudskih prava u Kini, što Peking u kontinuitetu negira.

Zastupnici su ocijenili da su u tretmanu nad Ujgurima primijećeni svi elementi genocida – namjera da se u potpunosti ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Šef britanske diplomatije Dominic Raab ranije je također osudio “barbarstvo“ kineskih vlasti prema Ujgurima, najavljujući zabranu kupovine roba koja se proizvodi prinudnim radom te muslimanske manjine u kineskoj regiji Xinjiang.

Više od 400 koncentracionih logora

Kanadski Parlament također je ranije ove godine usvojio zakon koji postupanje Kine prema Ujgurima tretira kao genocid.

Parlament Kanade je podržao prijedlog za lobiranje kod Međunarosdnog olimpijskog komiteta za premještanje Zimskih olimpijskih igara u Kini 2022. godine ako ta zemlja ne zaustavi genocid.

I SAD je najavio obustavu uvoza pamuka i paradajza iz te kineske regije zbog načina na koji se kineska vlast odnosi prema Ujgurima.

Kritike Kini uputila je i Evropska unija.

Prvi izvještaji o maltretiranju Ujgura pojavili su se 2017. godine i od tada je oko milion ljudi te etničke skupine smješteno u više od 400 koncentracionih logora.

Peking negira postojanje logora u Xinjiangu

Ujedinjeni narodi i razni mediji izvještavali su o zločinima, rekavši da su manjinski Ujguri u logorima izloženi seksualnom nasilju, prisilnoj sterilizaciji, premlaćivanjima i drugim zlostavljanjima, navodi Anadolija.

Autonomna pokrajina Xinjiang je najveća kineska pokrajina u kojoj dominantno živi muslimansko stanovništvo, koje čine pripadnici turkijske zajednice Ujguri i etnički Kazahstanci.

Oko 10 miliona Ujgura naseljava provinciju Xinjiang.

Zvanični Peking negira postojanje logora u Xinjiangu, a iz Ministarstva vanjskih poslova Kine tvrde da je riječ o centrima koji se koriste isključivo za stručno obrazovanje i deradikalizaciju Ujgura.

Izvor: Agencije