Bijela kuća nudi poreske olakšice da podstakne vakcinaciju

Predsjednik SAD-a Joe Biden je najavio uvođenje poreskih olakšica za kompanije koje svojim zaposlenima omogućavaju da se vakcinišu protiv korona virusa u radno vrijeme.

Biden je rekao da SAD ostvaruje cilj administracije da se u prvih 100 dana podijeli 200 miliona doza vakcine protiv korona virusa (EPA)
Biden je rekao da SAD ostvaruje cilj administracije da se u prvih 100 dana podijeli 200 miliona doza vakcine protiv korona virusa (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je najavio uvođenje poreskih olakšica za kompanije koje svojim zaposlenima omogućavaju da se vakcinišu protiv korona virusa u radno vrijeme, a da im ti sati budu plaćeni, prenosi Glas Amerike (VOA).

“Pozivam sve poslodavce, male i velike, u svakoj državi, da svojim zaposlenima osiguraju plaćeno odsustvo kako bi se vakcinisali”, poručio je u srijedu navečer predsjednik Biden, prenosi Beta.

Poreske olakšice će važiti za kompanije sa manje od 500 zaposlenih.

Biden je rekao da SAD ostvaruje cilj administracije da se u prvih 100 dana podijeli 200 miliona doza vakcine protiv korona virusa.

Proces vakcinacije

Sjedinjene Američke Države, koje imaju najveći broj umrlih od COVID-a 19, vodile su uspješnu kampanju vakcinisanja i pretekle neke evropske zemlje i susjednu Kanadu.

Tokom stupanja na predsjedničku dužnost, 20. januara,  Joe Biden se obavezao da će tokom njegovih prvih 100 dana biti primijenjeno 100 miliona doza vakcina, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Zatim je 25. marta, kada je zemlja bila daleko odmakla s vakcinisanjem, predsjednik SAD-a udvostručio taj broj na 200 miliona doza.

Svi odrasli Amerikanci imaju se pravo vakcinisati od 19. aprila.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO