Biden: Utrkujmo se za održivijom budućnošću

Obraćajući se na Samitu o klimatskim promjenama, američki predsjednik rekao je kako su se utjecaja klimatskih promjena dotakli i u infrastrukturnom planu koji je predstavio.

Joe Biden: SAD planira smanjiti emisiju stakleničkih plinova za pola do 2030. (EPA)
Joe Biden: SAD planira smanjiti emisiju stakleničkih plinova za pola do 2030. (EPA)

Obraćanjem predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena u online formatu, ju četvrtak je  počeo Samit o klimatskim promjenama, čiji je domaćin SAD i na kojem učestvuje više od 40 svjetskih lidera.

Fokus tokom dvodnevnog samita bit će na smanjenju emisije ugljika u sljedećih 10 godina, promocija nedržavnih aktera koji rade na ekonomskim prednostima klimatskih aktivnosti, posebno kroz oblast zapošljavanja, tehnologije transformacije i globalnih klimatskih promjena.

Biden je u uvodnom govoru rekao kako su se utjecaja klimatskih promjena dotakli i u infrastrukturnom planu koji je predstavio, prenosi Anadolija.

“Želim izgraditi našu kritičnu infrastrukturu i primijeniti čistu tehnologiju na njih. To će biti investicija za danas i za sutra”, kazao je on.

Smanjenje emisije stakleničkih plinova

Naglasivši da se nauka ne može poreći i da ne može ostati neaktivna u vezi s klimatskim promjenama, Biden je pojasnio da su predložili uspostavljanje punionica za električna vozila u cijeloj zemlji kao dio infrastrukturnog paketa.

Podvlačeći da svi sektori u zemlji imaju važnu ulogu po pitanju klimatskih promjena, Biden je rekao: “SAD planira smanjiti emisiju stakleničkih plinova za pola do 2030. godine. Kao nacija idemo prema tom cilju. Ako poduzmemo ekonomske korake ne samo za prosperitetniji život, već i za zdraviji, pravedniji i čišći planet, možemo to i ostvariti.”

Naglašavajući da SAD, također, želi postići nulti nivo emisije ugljika do 2050. godine, još je istakao: “Međutim, Amerika čini manje od 50 posto emisija ugljika u svijetu. Niti jedna država ne može sama riješiti ovaj problem. Moramo napraviti korak kao zemlje koje predstavljaju najveće svjetske ekonomije.”

Napominjući da bi sve zemlje trebale poduzeti hrabre korake radi čišće energije, Biden je dodao: “Utrkujmo se za održivijom budućnošću. To je jedini način na koji se možemo nositi s ovom egzistencijalnom krizom našeg doba. Znamo koliko je ona važna.”

Zajedničko rješavanje velikog problema

Kazao je kako samit predstavlja važan korak i za klimatski samit koji će biti održan u Glasgowu u novembru, te zahvalio svim učesnicima.

Američki državni sekretar Antony Blinken istakao je važnost globalne saradnje u borbi protiv klimatskih promjena i izjavio da bi sve države trebale zajednički djelovati u rješavanju ovog globalnog problema.

Naglasio je kako načine zajedničkog rješavanja ovog problema treba tražiti tako da diplomatija više radi te je u tom pogledu klimatski samit važna prilika.

Samitu prisustvuju kineski predsjednik Xi Jinpinga, ruski predsjednik Vladimir Putin, predsjednik Turske Recepa Tayyip Erdogan, predsjednik Vijeća Evropske unije Charles Michel, poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo i brojni drugi.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Učestalost šumskih požara, poplava i uragana pokazatelj su potrebe za globalnom reakcijom na klimatske promjene. Međunarodna zajednica se nadala da će 2020. biti godina u kojoj će se mnoge vlade ozbiljno pozabaviti ovim problemom. Ali pandemija korona virusa dovela je do odgađanja planiranih pregovora.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO