Bez odluke Evropske unije o tužbi protiv AstraZenece

Brisel još nije donio odluku da li će biti pokrenut sudski postupak protiv farmaceutske kompanije zbog neisporučenih doza vakcina protiv korona virusa.

Brisel je u martu poslao pravnu depešu kompaniji u prvom koraku mogućeg sudskog postupka (Reuters)

Evropska komisija je saopćila u četvrtak kako još nije donesena nikakva odluka da li će biti pokrenut sudski postupak protiv AstraZenece zbog neisporučenih doza vakcina protiv korona virusa, a nakon što je irski ministar zdravstva Stephen Donnelly izjavio kako je ovaj slučaj pokrenut.

Donnelly je u četvrtak, tokom zasjedanja Parlamenta Irske, naveo kako je EK “pokrenuo sudski postupak, a ranije ove sedmice sam pridodao Irsku kao jednu od stranaka sudskog procesa“, prenosi Reuters.

Glasnogovornik EK-a je kasnije objavio, međutim, kako još nema konačne odluke.

Izvori upoznati sa situacijom za Reuters navode kako EKradi na pravnom postupku nakon što je proizvođač lijekova prekinuo dostave Evropskoj uniji.

‘Sve opcije kako bi se to desilo’

Dvojica diplomata za Reuters ističu kako Njemačka i Francuska traže više vremena za razmatranje mogućeg djelovanja.

“Ono što je bitno je da osiguramo dostavu dovoljnog broja doza, u skladu s ranijim dogovorima s kompanijom. Zajedno s članicama tražimo sve opcije kako bi se to desilo“, navodi se u saopćenju glasnogovornika EK-a.

Glasnogovornik AstraZenece kaže kako kompanija nije upoznata s bilo kojim pravnim postupkom “i nastavlja voditi redovne razgovore o dostavi s EK-om i članicama“.

Brisel je u martu poslao pravnu depešu kompaniji u prvom koraku mogućeg sudskog postupka.

Kada je ovog mjeseca istekao rok za odgovor, glasnogovornik EK-a je objavio kako je o situaciji bilo govora na sastanku s AstraZenecom, ali da EU i dalje traži dalje objašnjenje od kompanije o “broju brojnih problema“.

Glasnogovornik nije dao više detalja, ali su oni objavljeni u pismu koje je objavio italijanski list Corriere della Sera i pokazuju kako je EU tražio objašnjenje za, kako je izgledalo, odgođenu aplikaciju regulatorima EU-a za odobrenje vakcine.

‘Učiniti sve razumne napore’

Brisel je, također, zanimalo kako je AstraZeneca potrošila više od 224 miliona eura koje je odobrila EU-a u septembru da kupi sastojke za vakcinu, za šta blok navodi da kompanija nije imala sve potrebne dokumente o potvrdi kupovine.

Prema ugovoru, kompanija je trebala “učiniti sve razumne napore“ da isporuči Uniji 180 miliona vakcina u drugom kvartalu, od ukupnih 300 miliona u periodu od decembra do juna.

No, iz kompanije je 12. marta objavljeno kako će moći dostaviti tek trećinu toga.

Pismo EU-a je objavljeno sedmicu poslije tog saopćenja.

Izvor: Agencije