Za brzu popunu vojnih jedinica: Predsjednik Ukrajine potpisao zakon o rezervistima

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon kojim se rezervisti pozivaju na služenje vojnog roka bez najave mobilizacije.

'Zakonom se omogućava brza popuna vojnih jedinica svih odbrambenih snaga rezervistima, čime će se značajno povećati njihova borbena efikasnost tokom vojne agresije', saopštio je ured predsjednika (EPA)

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon kojim se rezervisti pozivaju na služenje vojnog roka bez najave mobilizacije, saopštio je njegov kabinet.

Reuters prenosi da taj zakon, koji je usvojio parlament krajem marta, omogućava značajno pojačavanje oružanih snaga u trenutku kada je došlo do eskalacije napetosti sa Rusijom na istoku Ukrajine.

Popuna vojnih jedinica

“Zakonom se omogućava brza popuna vojnih jedinica svih odbrambenih snaga rezervistima, čime će se značajno povećati njihova borbena efikasnost tokom vojne agresije”, saopštio je ured predsjednika, prenosi Beta.

U utorak je Zelenski pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da se sastanu u Donbasu, kako bi razgovarali o okončanju sukoba u tom regionu i ublažavanju napetosti između dvije države.

Kijev i Moskva se međusobno optužuju za sve veće sukobe u Donbasu, u kojima se ukrajinske trupe bore sa snagama koje podržava Rusija i za koji Ukrajina kaže da je od 2014. odnio 14.000 života.

Izvor: Agencije