Zaharova: Protjerivanje odgovor na agresivnost Praga

Češke vlasti protjerale su 18 ruskih diplomata za koje tvrde da su bili umiješani u operaciju ruske vojne obaveštajne službe 2014. godine.

Češki premijer Andrej Babiš saopštio je ranije da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije (EPA)

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova ocijenila je u utorak kako je protjerivanje čeških diplomata iz Rusije adekvatan odgovor na “agresivne i neprijateljske akcije Praga”, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske medije.

“Opisala bih akcije Češke Republike kao agresivne i neprijateljske i mi reagujemo na takve akcije”, rekla je Zaharova u intervjuu za televiziju RBC, prenosi agencija TASS.

Češke vlasti protjerale su 18 ruskih diplomata za koje tvrde da su bili umiješani u operaciju ruske vojne obavještajne službe 2014. godine, kada je podmetnuta eksplozija u jedno skladište municije u mjestu Vrbjetice, u kojoj je poginulo dvoje ljudi.

Moskva je negirala da je bilo koji njen agent umiješan u eksploziju, a u znak odmazde protjerala je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi u Moskvi.

Velike količine oružja

Ranije u utorak je Zaharova kazala kako je češka Vlada bila nemarna i nije provodila nadzor nad skladištem oružja u Vrbjeticama.

„Lokalne vlasti nisu znale da od 2006. godine skladištenje municije nije koristila vojska, a da Ministarstvo odbrane Češke izdaje prostorije skladišta privatnim vojnim kompanijama. Ogromna količina oružja koja se nalazila na skladištu osam godina bila je bez bilo kakve kontrole“, rekla je Zaharova ruskom radiju Vesti FM.

Ruska zvaničnica je rekla i da ne postoje zvanični rezultati istrage iz 2014. godine, i da sedam godina nakon incidenta vlasti Češke nisu uspele da odgovore na pitanja ko je kriv i šta se tamo dogodilo i da, iako je dvoje ljudi izgubilo život, nije bilo suđenja za sve ovo vreme.

Češki premijer Andrej Babiš saopštio je ranije da Prag sumnjiči ruske obavještajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije koje je iznajmljivala kompanija Imex Group u selu Vrbjetice 2014. godine.

Istog dana češki ministar vanjskih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja protjeruje 18 ruskih diplomata, koji su navodno oficiri ruskih obavještajnih službi, na šta su ruske vlasti odreagirale u nedjelju protjerivanjem 20 čeških diplomata.

Izvor: Agencije