Veza COVID-a i srčanih udara može pomoći pratiti pandemiju

Nedavna studija pronalazi vezu između srčanih udara i COVID-19, a to bi moglo pomoći mapiranje pandemije u budućnosti.

Obrazac se ponavljao širom SAD-a, Evrope i drugdje: Porast broja srčanih udara, a zatim povećanje prijavljenih COVID slučajeva (AFP)

Doktor Kevin McVaney je prisustvovao dnevnom operativnom sastanku prošlog aprila kada je zamjenik kazao kako je bilo “mnogo srčanih udara prošle noći“. Drugi zamjenik se uključio i dodao kako je zabilježen veći broj udara i noć ranije.

McVaney, medicinski doktor bolnice Denver u Coloradu, bio je zabrinut. Pogledao je ovosedmične brojke i ustanovio kako je stopa srčanih udara udvostručena u odnosu na ranije. Za Al Jazeeru kaže kako je tada mislio “da li se nešto veliko dešava ili je samo slučajnost“. Tada je bilo sve više slučajeva COVID-19 i za mjesec će dostići vrhunac.

Ovaj obrazac se ponavljao širom Sjedinjenih Američkih Država, Evrope i drugdje: porast broja srčanih udara, a zatim povećanje prijavljenih COVID slučajeva.

Stopa u New Yorku veća 250 posto

Nova studija, objavljena ovog mjeseca, sadrži podatke iz 50 američkih gradova te i iz većih gradova Velike Britanije, Francuske, Italije, Novog Zelanda i Australije. Studija pokazuje kako je porast vanbolničkih srčanih udara povezan s povećanjem broja COVID slučajeva. Studija je zasnovana na podacima koje je pružila Globalna alijansa medicinskih direktora – EMS, mreža hitnih ljekarskih službi koji dobrovoljno dijele podatke.

Doktor Paul Pepe je globalni koordinator alijanse i koautor studije. Za Al Jazeeru kaže kako je 10-postotno povećanje stope srčanih udara uzrok za brigu. No, tokom prošlog ljeta u SAD-u dvije trećine američkih gradova u studiji prijavilo je povećanje od 20 do 50 posto. U nekim gradovima se stopa udvostručila. Njujorška stopa se povećala za 250 posto u aprilu, a samo jednog dana (6. april) stopa srčanih udara u New Yorku je bila 10 puta veća nego lani.

Naučnici su istakli kako su se i broj COVID slučajeva i broj srčanih udara povećali u sličnoj stopi. Potom, kako se broj novozaraženih smanjio tokom ljeta, tako je bilo i s brojem srčanih udara. U gradovima koji su tokom proljeća bili relativno nepogođeni COVID-19 i stopa udara je ostala normalna. No, u ljeto, kako su se promijenili trendovi, ti gradovi su doživjeli skokove brojeva novooboljelih i novih srčanih udara.

Jedna od bezbrojnih himernih prezentacija

Ne postoji način da se definitivno dokaže veza, pošto skoro niko od onih koji su imali srčani udar nije testiran za COVID-19. No, pošto je ovaj trend evidentiran u mnogim gradovima i državama, studija zaključuje kako je veza veoma vjerovatna.

Ljekari u italijanskoj Lombardiji su neki od rijetkih koji su testirali osobe sa srčanim udarima za COVID, čak i nakon smrti. Posmatrali su podatke i zaključili da, iako su neki slučajevi povezani sa indirektnim posljedicama pandemije kao što je strah od odlaska u bolnicu, većina dodatnih slučajeva srčanih udara je vjerovatno posljedica COVID-a.

Pepe objašnjava kako jednako kako neki ljudi dobiju kašalj, groznicu, izgube osjete ukusa ili mirisa, drugi mogu dobiti srčani udar. “To je jedna od bezbrojnih himernih prezentacija“, naveo je.

Pošto mnogi od onih sa srčanim udarima nisu uvršeni među preminule od COVID-19, podaci bi mogli potencijalno pomoći pri kalkulaciji detaljnijih podataka o smrti.

Širom SAD-a, na primjer, broj srčanih udara u aprila se povećao za 59 posto u odnosu na ranije godine. Kao posljedica, to bi moglo dodati 4.307 osoba u crni bilans od COVID-19 u SAD-u samo u aprilu. Autori nove studije procjenjuju kako bi se broj preminulih od COVID-19 mogao povećati za 10 do 15 posto globalno ako bi se slučajevi srčanih udara uvrste.

Ljekarska pomoć za srčane udare traje dugo

“To sve pokazuje kako se nevjerovatno potcjenjuje smrtna stopa od COVID-a. Važno je staviti u pravi okvir opasnost od virusa“, navodi Aileen Marty, ekspertica za odgovor na epidemije.

Jednako kao McVaney, koji je koautor nove studije, primijetio povećanje broja srčanih udara u Denveru prije vrhunca COVID krize, naučnici su ustanovili kako su povećanja broja srčanih udara često primjetne prije rasta broja slučajeva COVID-19.

Ovo je moguće zbog kašnjenja nekih simptoma ili rezultata testova. Nekada se broj srčanih udara poveća tek par dana prije COVID slučajeva, a u drugim slučajevima se dešava sedmicu ili više dana prije.

Rana upozorenja mogla bi upozoriti EMS za pripremu. Ljekarska pomoć za srčane udare traje dugo vremena, treba mnogo resursa i može biti traumatična za ljekarsko osoblje.

“Kada planirate strategiju za zdravstveni sistem, onda morate u obzir morate uzeti i moguće povećanje vanbolničkih srčanih udara kako bi se ojačao vanredni sistem pomoći“, navodi Simone Savastano, kardiolog poliklinike San Matteo u italijanskom gradu Pavia.

Korištenje EMS podataka u stvarnom vremenu može imati širu korist. Povećanje broja srčanih udara može biti i rano upozorenje za virus. Ukoliko neuobičajen skok broja srčanih udara pokaže nadolazeći val COVID slučajeva, gradovi i EMS mogu pripremiti pravi odgovor.

Svakodnevno pratiti situaciju i signale

“To može biti upozorenje od par dana ranije, ali to bi moglo spasiti neke živote ako uvedemo blokade ranije ili ljudima poručimo da ćemo se naći na jakom udaru“, navodi Pepe.

Podaci EMS-a mogli bi dati korisne podatke u stvarnom vremenu i neki naučnici smatraju kako bi to moglo biti korisno u prepoznavanju klastera i valova kao i praćenja kako vakcine utječu na stanovništvo. To bi moglo biti čak dio strategije praćenja budućih pandemija.

“Veoma je važno svakodnevno pratiti situaciju, pratiti signale, u potrazi za povećanjem broja srčanih udara“, kaže Savastano, koji se nada kako će Registar Lombardije o srčanim udarima, za koji njegova bolnica daje podatke, biti korišten kako bi se uvidjeli nadolazeći valovi.

“U bliskoj budućnosti ćemo imati dovoljno moći da predviđamo situaciju.“

Izvor: Al Jazeera