SAD pokrenuo istragu o policiji u Minneapolisu

Istraga će utvrditi koristi li policija Minneapolisa prekomjernu silu, uključujući za vrijeme protesta, rekao je glavni državni tužilac SAD-a.

Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu o tome jesu li policajci upleteni u smrt Georgea Floyda prekršili njegova građanska prava (EPA)

Glavni državni tužilac Sjedinjenih Američkih Država Merrick Garland pokrenuo je u srijedu veliku istragu o policijskim postupanjima u Minneapolisu nakon odluke porote da je bivši gradski policajac Derek Chauvin ubio Georgea Floyda.

“Istraga će utvrditi koristi li policija Minneapolisa prekomjernu silu, uključujući za vrijeme protesta”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Ta je presuda prekretnica u napetoj historiji SAD-a kada je riječ o rasnim odnosima i kritika policijskog postupanja prema Afroamerikancima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Suzbijanje pogrešnog postupanja policije

Garland je prije kazao da će mu suzbijanje pogrešnog postupanja policije biti prioritet.

Predsjednik SAD-a Joe Biden ocijenio je da je osuda Chauvina “divovski korak” prema pravdi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu o tome jesu li policajci upleteni u Floydovu smrt prekršili njegova građanska prava.

Ministarstvo pravosuđa je u petak ukinulo politiku koju je uveo bivši predsjednik Donald Trump koja je ograničila alate koje savezna vlada može koristiti za praćenje i provedbu istraga o pogrešnom postupanju policije.

Izvor: Agencije