Biden: Ostvaren cilj 200 miliona doza za 100 dana

Američki predsjednik je rekao da zemlja ulazi u novu fazu u procesu vakcinacije te da se sada pažnja preusmjerava s nabavke vakcina za naugroženije na opću populaciju.

Joe Biden: Sada je vrijeme za vakcinaciju svih Amerikanac starijih od 16 godina (Reuters)
Joe Biden: Sada je vrijeme za vakcinaciju svih Amerikanac starijih od 16 godina (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden najavio je u srijedu nove poreske olakšice malim firmama koje radnicima daju slobodne dane za vakcinaciju protiv COVID-19, izražavajući time zadovoljstvo što su građani dobili 200 miliona doza vakcine u prvih 100 dana njegovog mandata.

Poreske olakšice omogućene su na osnovu zakona koji je usvojen prošlog mjeseca, a bit će dostupne firmama s manje od 500 zaposlenih.

Biden će pozvati sve kompanije da ponude slobodne dane, kao i druge podsticaje, poput poklon kartica ili bonusa, kako bi podstakli zaposlene da se vakcinišu, prenosi Tanjug, pozivajući se na NBC News.

“Nijedan Amerikanac koji radi ne bi smio izgubiti nijedan dolar od svoje plate jer je odabrao da ispuni svoju patriotsku dužnost vakcinacije”, rekao je Biden.

Kako je SAD ove sedmice postigao Bidenov cilj da građani dobiju 200 miliona doza, ponuda vakcina počinje nadmašivati potražnju u nekim oblastima.

Nova faza u procesu vakcinacije

Biden je kazao da zemlja ulazi u novu fazu u procesu vakcinacije te da se sada pažnja preusmjerava sa nabavke vakcina za naugroženije na opću populaciju.

“Pojednostavljeno, ako ste čekali svoj red, ne čekajte više. Sada je vrijeme za vakcinaciju svih starijih od 16 godina”, poručio je predsjednik SAD-a.

Prekretnica od 200 miliona doza znači da je oko polovine odraslih Amerikanaca primilo najmanje jednu dozu vakcine, dok je oko trećine potpuno vakcinisano.

Uspješna kampanja vakcinisanja u SAD-u (EPA)

Biden je kazao da razmatra slanje određene količine vakcina u druge zemlje, uključujući Kanadu i Centralnu Ameriku, kada bude uvjeren da ih ima dovoljno za Amerikance.

Rekao je i da je proveo pola sata razgovarajući s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom o slanju vakcina u tu zemlju.

Ambiciozan plan

Sjedinjene Američke Države, koje imaju najveći broj umrlih od COVID-19, vodile su uspješnu kampanju vakcinisanja i pretekle neke evropske zemlje i susjednu Kanadu.

Tokom stupanja na dužnost, 20. januara, Biden se obavezao da će tokom njegovih prvih 100 dana biti primijenjeno 100 miliona doza vakcina, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Zatim je 25. marta, kada je zemlja bila daleko odmakla s vakcinisanjem, predsjednik SAD-a udvostručio taj broj na 200 miliona doza.

“Znam da je to ambiciozno, ali nijedna druga zemlja na svijetu nije se ni približila onome što radimo”, izjavio je Biden.

Svi odrasli Amerikanci imaju se pravo vakcinisati od 19. aprila.

Porast broja slučajeva COVID-19 u nekim dijelovima zemlje, naročito Michiganu, kvari veselje u Bijeloj kući.

Na nacionalnom nivou broj umrlih je u padu zahvaljujući vakcinisanju starijih.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO