Granica s Ukrajinom: Najveće gomilanje ruske vojske od 2014. godine

 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da će Rusija uskoro imati više od 120.000 vojnika na granicama Ukrajine.

Ruske snage na granici s Ukrajinom (Anadolija)

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da će Rusija uskoro imati više od 120.000 vojnika na granicama Ukrajine i pozvao je Zapad da uvede nove sankcije Moskvi, dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio spremnost da se sastane s ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi se zaustavila eskalacija.

“Ruske snage nastavit će pristizati u neposrednu blizinu naših granica na jugu, a u roku od otprilike sedmicu dana očekuje se da će broj ruskih snaga preći brojku  od 120.000 vojnika”, rekao je Kuleba tokom online konferencije za novinare u utorak.

“To ne znači da će prestati nagomilavati svoje snage na tom broju”, rekao je Kuleba i upozorio na nepredvidljivost poteza Moskve, kako je to rekao, izjavivši da Ukrajina ne želi ulaziti u sukob s ovom zemljom.

Kuleba je pozvao Moskvu da se vrati poštivanju sporazuma o prekidu vatre na istoku Ukrajine, gdje Rusija podržava snage koje se bore protiv ukrajinskih snaga u sukobu, u kojem je prema navodima Kijeva poginulo 14.000 ljudi od 2014. godine.

Ukrajinski ministar je rekao da je s američkim kolegom Anthonyjem Blinkenom razgovarao o nužnosti pružanja nekih specifičnih i hitnih potreba ukrajinske vojske.

U međuvremenu, predsjednik Zelenski je izrazio spremnost da održi sastanak s Putinom bilo gdje, uključujući i region Donbasa, kako bi se što bolje shvatila situacija i spriječila eskalacija.

Zelenskij je dodao da je Moskva odbila podržati zajedničku izjavu savjetnika normandijskog kvarteta i trilateralne kontaktne grupe koji se bave nadgledanjem sporazuma iz Minska o prekidu vatre u regiji.

Američki list The Wall Street Journal objavio je satelitske fotografije ruske vojne opreme u blizini Ukrajine i poluostrva Krim.

List izvještava da je Rusija prebacila ratne avione na poluostrvo i vojne baze u blizini Ukrajine, u većoj mjeri nego što je to ranije otkriveno.

Prema listu, fotografije su pokazale i druge ruske vojne jedinice na poluostrvu, uključujući zračne snage, oklopne jedinice, helikoptere i dronove.

Brodovi i avioni

S tim u vezi, više od 20 ruskih ratnih brodova izvodilo je manevre u Crnom moru zajedno sa zračnim snagama, a u vježbama su učestvovali borbeni avioni “Suhoj Su-25SM3”, navodi se u izjavi Crnomorske flote u sastavu ruske mornarice .

U izjavi se navodi da je više od 50 ratnih aviona raspoređeno na poluostrvu Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Komadant američke Strateške komande Charles Richard je rekao da Rusija izvodi vojne vježbe na načine koji nisu viđeni od hladnog rata.

Rusija kaže da su njene snage mobilizirane u sklopu iznenadne trosedmične vojne obuke radi testiranja spremnosti, kao odgovor na ono što je opisala kao prijeteće ponašanje NATO-a.

Moskva je optužila Sjedinjene Američke Države i NATO za “provokativnu aktivnost” u vodama i zračnom prostoru Crnog mora.

Ruski ministar odbrane Sergey Shoygu naglasio je, tokom sastanka sa zvaničnicima u Ministarstvu odbrane, da je trenutna napetost rezultat vojnih aktivnosti SAD-a i NATO-a u regionu, te “nastojanja ukrajinskog rukovodstva da destabilizira situaciju u Donbasu”.

Washington osuđuje

Sa svoje strane, Sjedinjene Američke Države osudile su namjeru Rusije da ometa plovidbu Crnim morem i pozvale je da zaustavi nagomilavanje svojih snaga duž ukrajinske granice, dok je Kijev tražio nametanje ekonomskih sankcija Moskvi.

U izjavi objavljenoj kasno u ponedjeljak navečer, glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price opisao je izvještaje o namjeri Rusije da zabrani plovidbu dijelovima Crnog mora kao neopravdanu eskalaciju, pogotovo jer takva mjera utječe na ulazak brodova u ukrajinske luke.

Price je rekao da eskalacija dolazi u okviru tekuće ruske kampanje za podrivanje i destabilizaciju Ukrajine, pozivajući Moskvu da prestane uznemiravati brodove koji plove Crnim morem.

Američki glasnogovornik je također pozvao Rusiju da smanji broj snaga koje je nedavno mobilizirala na granicama Ukrajine i na Krimu.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin razgovarao je sa svojim britanskim kolegom Benom Wallaceom o nagomilavanju ruske vojske na ukrajinskoj granici i poluostrvu Krim.

Trenutno nagomilavanje ruske vojske na ukrajinskoj granici najveće je od 2014. godine, saopćilo je američko Ministarstvo odbrane.

U svom saopćenju je pozvalo Rusiju da pojasni svoju namjeru vezano za Ukrajinu, zaustavi provokacije i doprinese podršci stabilnosti u regiji.

U odnosima Kijeva i Rusije prisutna je sve veća napetost već gotovo sedam godina zbog ruske nezakonite aneksije poluostrva Krim svojoj teritoriji i podrške separatistima u regiji Donbas (istočna Ukrajina).

Izvor: Agencije