Južnokorejski borbeni avion na svjetskom nebu

Azijska država predstavila je prvi domaći avion KF-21 Boramae, čiji je razvoj koštao sedam milijardi dolara.

Prema planu, do 2032. godine trebalo bi se proizvesti 120 primjeraka (EPA)

Južna Koreja je ovog mjeseca proslavila ulazak u “elitnu grupu proizvođača borbenih aviona“, predstavljajući KF-21 Boramae, letjelicu domaćeg razvoja.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in pohvalno je govorio o tehnologiji, ekonomskoj koristi, vojnim sposobnostima i nacionalnom prestižu, dijelivši stav većine koja je izvijestila o lansiranju višenamjenskog borbenog aviona čiji je razvoj koštao milijarde dolara.

U fanfarama je nestala bilo kakva kritika industrije oružja, poznate po probijanjima budžeta i trgovini oružjem koja pridonosi destabilizaciji regija ili država u sukobu.

Također, postoji pitanja kako će učešće u regionalnoj utrci u naoružanju utjecati na nacionalnu sigurnost Južne Koreje.

Opaske kritičara

Južna Koreja odlučila je razviti sopstveni napredni borbeni avion prije više od 20 godina, za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Kima Dae-junga, koji je za napore na ublažavanju tenzija sa Sjevernom Korejom dobio Nobelovu nagradu.

Nakon nekoliko studija i prenosa tehnologije iz SAD-a, razvoj aviona počeo je 2016. godine.

O detaljima o njemu, kao prototipu, govorio je Moon.

“Njegov AESA radar i sistem infracrvene potrage i praćenja mogu brzo otkriti neprijateljski avion i projektile. Elektrooptički sistem može precizno ciljati mete na zemlji“, rekao je Moon.

“Danas smo dostigli cilj svojih predaka, da zaštitimo svoje nebo sopstvenim rukama“, dodao je.

Nakon što oko 2026. godine krene proizvodnja, nakon šest napravljenih prototipa i više od 2.000 testnih letova, avion će zamijeniti staru flotu, koju čine F-4s i F-5s, te će se pridružiti novim avionima F-35s, kao i postojećim F-15s i F-16s.

Dostigli smo cilj svojih predaka, da zaštitimo svoje nebo sopstvenim rukama, rekao je Moon Jae-in (Reuters)

U razvoj je bilo uključeno 700 lokalnih biznisa, pri čemu je, kako je rekao Moon, stvoreno 12.000 “pristojnih“ radnih mjesta.

Masovna proizvodnja otvorit će ih još 100.000.

No, kritičari tvrde da od aviona možda neće biti velike koristi, kako tvrdi Moon.

Osam zemalja u projektu F-35

Kažu da je samo njegov razvoj koštao sedam milijardi dolara, a procjenjuje se da će biti potrebno još devet milijardi dolara da se, prema planu, do 2032. godine proizvede 120 primjeraka.

Strahuje se da bi u tom procesu troškovi mogli značajno porasti.

Dok su države sposobne samostalno finansirati proizvodnju manjeg oružja i sistema za domaće potrebe, no za veće poduhvate potrebni su partneri.

U američkom projektu F-35 učestvovalo je osam zemalja.

Južna Koreja je prema podacima SIPRI-ja, šesti izvoznik oružja u svijetu (EPA)

Američki Lockheed Martin pristao je isporučiti Južnoj Koreji 21 tehnologiju za avion, čime je SAD potvrdio posvećenost partnerstvu s tom zemljom.

Južna Koreja je u proteklih 20 godina na putu da postane značajan proizvođač i izvoznik oružja.

U tom periodu ova zemlja je napredovala sa 31. mjesta najvećih izvoznika oružja u 2000. godini na šesto u 2020. godini, prema podacima Štokholmskog instituta za međunarodni mir – SIPRI.

Moon je rekao da Južna Koreja avion namjerava izvoziti, a potencijalni kupci su Irak, Malezija, Peru, Filipini, Katar, Senegal i Tajland.

Izvor: Al Jazeera