Izrael priprema drugu rundu vakcinisanja

Pripremite ramena i mišiće, ako želite, a također i djecu, jer procjenjujemo da će do tada biti odobrena vakcina za djecu, kazao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Izrael je postigao dogovor s Pfizerom i Modernom o kupovini dodatnih 16 miliona doza vakcina (EPA)
Izrael je postigao dogovor s Pfizerom i Modernom o kupovini dodatnih 16 miliona doza vakcina (EPA)

Izrael planira drugu rundu vakcinisanja protiv COVID-19 za šest mjeseci, a do tada očekuje da će regulatori odobriti i vakcinisanje djece, rekao je premijer Benjamin Netanyahu.

Oko 81 posto izraelskih građana ili rezidenata starijih od 16 godina primilo je obje doze vakcine.

U Izraelu, koji je proveo najbrže vakcinisanjena svijetu, mlađi od 16 ne mogu se vakcinisati Pfizerom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Izraelske su vlasti kazale kako planiraju vakcinisati djecu u dobi od 12 do 15 godina nakon odobrenja američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Dodatnih 16 miliona doza vakcina

Pfizer i partnerska kompanija BioNTech zatražili su vanrednu autorizaciju vakcine od FDA za navedenu dobnu grupu ranije ovog mjeseca.

Netanyahu je u obraćanju, koje je emitirano na televiziji, kazao kako je Izrael postigao dogovor s Pfizerom i Modernom o kupovini dodatnih 16 miliona doza vakcina.

Izrael ima 9,3 miliona stanovnika.

“Pripremamo se za novu kampanju vakcinisanja za šest mjeseci”, kazao je izraelski premijer.

Vakcinacija djece

“Pripremite ramena i mišiće, ako želite, a također i djecu, jer procjenjujemo da će do tada biti odobrena vakcina za djecu”, dodao je.

Vakcinisanje djece i mladih smatra se kritičnim korakom prema postizanju kolektivnog imuniteta i pripitomljavanju pandemije, smatraju mnogi stručnjaci.

Pfizer kaže da je njegova vakcina sigurna, djelotvorna te da proizvodi snažna antitijela kod djece i mladih od 12 do 15 godina.

Izvršni direktor Pfizera rekao je da će ljudima “vjerojatno” biti potrebna treća dopunska doza vakcine u roku od 12 mjeseci, a možda će biti potrebna i godišnja vakcinisanja.

Izvor: Agencije

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO