Ginzburg: Vakcina Sputnjik V efikasna protiv različitih sojeva korone

Ruska vakcina Sputnjik V efikasna je protiv britanskih, južnoafričkih i brazilskih sojeva COVID-a 19, izjavio je direktor ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju.

Ruski naučnik je dodao da ne može postojati potpuna garancija da će vakcina pružiti zaštitu od svih sojeva koji bi mogli da se pojave u budućnosti (EPA)

Ruska vakcina Sputnjik V efikasna je protiv britanskih, južnoafričkih i brazilskih sojeva COVID-a 19, izjavio je direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju ruskog Ministarstva zdravlja Gamaleya Aleksandar Ginzburg.

“U vezi sa sojevima o kojima se danas naširoko raspravlja, kao što su britanski, južnoafrički i brazilski sojevi… možemo reći sa izvjesnošću da Sputnjik V pruža zaštitu od dobro poznatih sojeva koji su trenutno u opticaju i imaju epidemiološki potencijal”, rekao je Ginzburg za Dok-Tok program na ruskom TV kanalu Jedan, prenio je Tanjug agenciju Tass.

Bez garancije

Međutim, ruski naučnik je dodao da ne može postojati potpuna garancija da će vakcina pružiti zaštitu od svih sojeva koji bi mogli da se pojave u budućnosti.

Komentirajući sibirski soj SARS-CoV-2, Ginzburg je rekao da ga centar Gamaleya nije proučavao.

“Očigledno su to proučavale naše kolege iz Rospotrebnadzora (ruske Federalne službe za nadzor zaštite prava potrošača i dobrobiti ljudi) i nadam se, stvorit će filogenetska stabla koja ilustriraju kako su te nove mutacije, ti novi sojevi, povezani sa onima koji već cirkuliraju među našim stanovništvom”, istakao je on.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada