WHO: Potvrde o vakcinaciji su diskriminatorne

Vanredni odbor Svjetske zdravstvene organizacije je preporučio da države uzmu obzir da dokaz o vakcinisanju produbljuje nejednakost i neravnopravnu slobodu kretanja.

Evropski parlament trebao bi dogovoriti svoj stajv tokom ovog mjeseca (EPA)
Evropski parlament trebao bi dogovoriti svoj stajv tokom ovog mjeseca (EPA)

Vanredni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) preporučio je da potvrde o vakcinisanju ne budu preduvjet za međunarodno putovanje, jer su vakcine neravnomjerno raspoređene između zemalja.

Nezavisni stručnjaci Odbora, u saopćenju objavljenom nakon susreta prošlog četvrtka, pozvali su se na ograničene dokaze o tome smanjuje li vakcinisanje protiv COVID-19 širenje zaraze, kao i na “nejednakost u svjetskoj distribuciji vakcina”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Odbor je stoga preporučio da države uzmu obzir da dokaz o vakcinisanju produbljuje nejednakost i neravnopravnu slobodu kretanja.

Do sličnog zaključka prošle su sedmice stigli ambasadori država članica Evropske unije.

Predloženi COVID-pasoši

U dogovorenom zajedničkom stavu, koji će biti osnova za pregovore s Evropskim parlamentom, potvrde o vakcinisanju ne mogu biti uvjet za slobodno kretanje, čime se naglašava načelo nediskriminacije prema osobama koje nisu vakcinisane.

Evropski parlament, drugo zakonodavno tijelo u EU, trebao bi dogovoriti svoj stav tokom ovog mjeseca, nakon čega će moći početi razgovore s Vijećem EU-a.

Očekuje se da će uredba biti usvojena do kraja juna.

Evropska komisija je sredinom marta predložila uvođenje digitalne zelene potvrde, odnosno COVID-pasoša, za slobodnije kretanje unutar EU-a u vrijeme pandemije, koje bi predstavljale dokaz o vakcinisanju, o negativnom testu ili preboljenom virusu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO