SAD kritizira najavu ruske blokade Crnog mora

Washington i njegovi europski saveznici su izrazili zabrinutost zbog ruskog razmještaja vojske posljednjih sedmica.

Ruski državni mediji navode kako Moskva planira zatvoriti dijelove Crnog mora za strane vojne i zvanične brodove na šest mjeseci (AP)

State Department Sjedinjenih Američkih Država nazvao je “neisprovociranom eskalacijom” navodne ruske planove da blokira dijelove Crnog mora što bi u konačnici utjecalo na pristup ukrajinskim lukama u vrijeme pojačanih tenzija zbog vojnih manevara Moskve.

Washington i njegovi europski saveznici su izrazili zabrinutost zbog ruskog razmještaja vojske posljednjih sedmica i strahuju kako Moskva možda planira invaziju na Ukrajinu. Rusija, koja podržava separatiste na istoku Ukrajine, anektirala je Krim 2014. godine.

Vojni manevri

Ruski državni mediji navode kako Moskva planira zatvoriti dijelove Crnog mora za strane vojne i zvanične brodove na šest mjeseci što bi moglo imati utjecaja na pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru koje je povezano sa Crnim morem Kerčkim moreuzom.

U utorak je više od 20 ruskih vojnih brodova učestvovalo u vojnim vježbama u Crnom moru, javila je agencija Interfax pozvavši se na saopćenje ruske Crnomorske flote.

Rusija je privremeno ograničila kretanje stranih ratnih brodova kao i, kako navodi, “brodova drugih država” kod Krimskog poluotoka.

“Ovo predstavlja novu neisprovociranu eskalaciju u trajnoj moskovskoj kampanji da potkopa i destabilizira Ukrajinu. Ovaj razvoj je naročito zabrinjavajući zbog pouzdanih izvještaja o okupljanju ruskih trupa na okupiranom Krimu i oko ukrajinskih granica, i to u brojkama koje nisu viđene od ruske invazije 2014. godine”, navodi u saopćenju glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Sankcije

Prošle sedmice je Washington izrekao sankcije za Rusiju i prognao njene ambasadore zbog moskovskog miješanja u prošlogodišnje predsjedničke izbore, hakerske napade, zastrašivanje Ukrajine i druge navodne “maligne” akcije.

Nekoliko dana kasnije je Rusija prognala američke diplomate u znak odmaze.

Ukrajina i Rusija se međusobno krive za porast nasilja na istoku Ukrajine gdje se ukrajinske trupe bore protiv separatista koje podržava Rusija.

Iz Kijeva navode kako je u tom sukobu od 2014. ubijeno više od 14.000 osoba.

Izvor: Agencije