SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta

Većini Amerikanaca već je onemogućeno putovanje u većinu evropskih zemalja zbog ograničenja uvedenih usljed pandemije COVID-19.

State Department takvu preporuku već ima za 34 od oko 200 zemalja (EPA)
State Department takvu preporuku već ima za 34 od oko 200 zemalja (EPA)

Američki State Department saopštio je kako će preporuku građanima da ne putuju u određene države proširiti na oko 80 posto zemalja diljem svijeta zbog “rizika bez presedana za putnike” usljed pandemije COVID-19.

“Ovo ažuriranje rezultirat će značajnim rastom broja zemalja koje će biti obuhvaćene razinom 4:'Ne putuj’, otprilike 80 posto zemalja diljem svijeta”, navodi State Department u priopćenju, prenosi Hina.

State Department takvu preporuku već ima za 34 od oko 200 zemalja, uključujući Čad, Kosovo, Keniju, Brazil, Argentinu, Haiti, Mozambik, Rusiju i Tanzaniju. Planirano proširenje na 80 posto značilo bi dodavanje gotovo 130 zemalja na taj popis.

Većini Amerikanaca već je onemogućeno putovanje u većinu evropskih zemalja zbog ograničenja uvedenih usljed pandemije COVID-19, a Washington je zabranio ulazak u zemlju gotovo svim neameričkim građanima koji su nedavno bili u schengenskom prostoru, Kini, Brazilu, Iranu i JAR-u.

Preporuke da se ne putuje ni unutar zemlje

State Department navodi da taj potez ne podrazumijeva ponovnu procjenu trenutnih javnozdravstvenih situacija u nekim zemljama nego “odražava prilagodbu sistema preporuka za putovanja kako bi se više oslanjao na postojeće epidemiološke procjene (CDC-a)”.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zasad nije komentirao.

Ranije ovaj mjesec CDC je priopćio da osobe koje su u potpunosti cijepljene mogu sigurno putovati unutar Sjedinjenih Država s obzirom na “nizak rizik”, ali je direktorica CDC-a Rochelle Walensky pozvala Amerikance da  ne putuju zbog velikog broja slučajeva korona virusa diljem zemlje.

“Znamo da trenutno imamo rastući broj slučajeva. Preporučila bih da se da se ne putuje”, kazala je Walensky said. “U ovom trenutku ne preporučujemo putovanja, posebno za osobe koje nisu cijepljene.”

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO