Rusija počela razvoj svemirske stanice

Šef Roscosmosa Dmitrij Rogozin objavio je kako je započela izgradnja prvog modula nove stanice, nakon što su dužnosnici upozorili da Rusija razmatra odlazak s ISS-a.

Rusija je prošle godine izgubila monopol na slanje astronauta na ISS s kozmodroma u kazahstanskom Bajkonuru (EPA)
Rusija je prošle godine izgubila monopol na slanje astronauta na ISS s kozmodroma u kazahstanskom Bajkonuru (EPA)

Ruska svemirska agencija u utorak je rekla da želi uspostaviti svoju svemirsku stanicu do 2025. jer se Moskva želi povući s Međunarodne svemirske postaje (ISS), prenosi Hina.

Šef Roscosmosa Dmitrij Rogozin objavio je kako je započela izgradnja prvog modula nove stanice, nakon što su dužnosnici upozorili da Rusija razmatra odlazak s ISS-a, jednog od rijetkih područja saradnje Moskve i zapadnih država.

Objava dolazi u vrijeme tenzija nastalih zbog optužbi o špijunaži, grupiranja sve većeg broja ruskih i zapadnih vojnika na ukrajinskim granicama, novih sankcija Washingtona nad Moskvom te sve goreg zdravstvenog stanja Alekseja Navaljnog, glavnog kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Radi se na prvom modulu nove ruske orbitalne stanice“, saopćio je Rogozin.

ISS jedan od najanbicioznijih projekata saradnje

Čelnik Roscosmosa rekao je da ruska korporacija Energia planira da modul bude “spreman za lansiranje“ 2025. godine.

Pokrenut 1998., ISS je jedan od najambicioznijih projekata saradnje čovječanstva  historiji. U njemu sudjeluju Rusija, SAD, Kanada, Japan i Evropska svemirska agencija.

Zamjenik ruskog premijera Jurij Borisov nedavno je kazao kako Moskva razmatra napuštanje ISS-a od 2025. zbog zastarjelosti stanice. Roscosmos je u ponedjeljak pak saopćio kako odluka o napuštanju postaje još nije donesena.

“Kad donesemo odluku započet ćemo pregovore s našim partnerima o oblicima i uvjetima saradnje nakon 2024. godine“, navela je ruska agencija.

Obilježavanje 60. Godišnjice Gagarinovog leta

Rusija je prošle godine izgubila monopol na slanje astronauta na ISS s kozmodroma u kazahstanskom Bajkonuru nakon prve uspješne misije američke tvrtke Space X.

Usprkos slavnoj historiji istraživanja svemira – Rusija je ovaj mjesec obilježila 60. godišnjicu prvog leta u svemiru Jurija Gagarina – svemirski program te države proteklih se godina suočava s poteškoćama.

Rogozin je najavljivao niz ambicioznih planova, no njegova agencija teško se nosi sa sve većim rezovima, a analitičari tvrde da je Putin zainteresiraniji za vojnu tehnologiju nego istraživanje svemira.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO