Predsjednik Čada poginuo na frontu

Idriss Deby je izgubio život dan nakon što je dobio šesti mandat na čelu države.

Idriss Deby na vlast je došao u pobuni iz 1990. godine (Reuters)

Predsjednik Čada Ibriss Deby poginuo je tokom posjete trupama na frontu koje se bore protiv pobunjenika sa sjevera zemlje, potvrdio je glasnogovornik vojske u utorak.

Deby je izgubio život samo dan nakon što je proglašen pobjednikom izbora, što mu je davalo šesti mandat na čelu afričke države.

Debyjeva kampanja u ponedjeljak je objavila da se namjerava pridruživiti vojnicima na frontu koji se bore protiv “terorista”.

Došao na vlast 1990. godine

Pobunjenici, koji se nalaze s druge strane granice Čada i Libije, napali su na dan izbora graničnu kontrolu i napredovali stotinama kilometara u unutrašnjost zemlje.

Deby, 68 godina, na vlast je došao u pobuni iz 1990. i jedan je od afričkih lidera koji su najduže na vlasti, prenosi Reuters.

Glasnogovornik vojske rekao je da će poziciju šefa države privremeno preuzeti Debyjev sin, general Mahamat Kaka.

Raspuštena vlada, uveden policijski sat

Raspušteni su vlada i Nacionalna skupština i uveden je nacionalni policijski sat od 18 do pet sati.

“Nacionalno prelazno vijeće uvjerava narod Čada da su poduzete sve mjere za osiguranje mira, sigurnosti i republičkog poretka.”

Deby je 2018. godine progurao novi ustav koji bi mu omogućio da ostane na vlasti do 2033., uprkos tome što je ponovno uveo ograničenja mandata.

Prošle godine je sebi dao titulu maršala, a prije prošlosedmičnih izbora poručio: “Znam unaprijed da ću pobijediti, kao što sam to radio posljednjih 30 godina”.

Nezadovoljstvo javnosti

Deby je također bio suočen s jačanjem nezadovoljstva javnosti zbog upravljanja naftnim bogatstvom Čada i obračuna s protivnicima.

Zapadne zemlje smatrale su Debyja saveznikom u borbi protiv islamističkih grupa.

Njegova smrt udarac je za bivšu kolonijalnu silu Francusku, koja je vodila svoje protuterorističke operacije u Sahelu iz N'Djamene.

Čad je u februaru objavio da će rasporediti 1200 vojnika uz 5100 francuskih vojnika koji su u tom području.

Izvor: Agencije