Kolonijalna Francuska radila na širenju nepismenosti u Alžiru

Savjetnik alžirskog predsjednika Abdelmadjida Tebbounea i direktor Nacionalnog arhiva rekao da je Francuska radila na širenju nepismenosti tokom svoje kolonizacije Alžira.

Mediji su u nedjelju prenijeli izjave savjetnika alžirskog predsjednika u kojima kaže da na početku francuske kolonizacije 1830. godine nepismenost u Alžiru nije prelazila 20 posto (EPA)
Mediji su u nedjelju prenijeli izjave savjetnika alžirskog predsjednika u kojima kaže da na početku francuske kolonizacije 1830. godine nepismenost u Alžiru nije prelazila 20 posto (EPA)

Abdelmadjid Chikhi, savjetnik alžirskog predsjednika Abdelmadjida Tebbounea i direktor Nacionalnog arhiva rekao je da je Francuska radila na širenju nepismenosti tokom svoje kolonizacije Alžira, a njegove izjave dolaze u vrijeme novog zahladnjenja odnosa između dvije zemlje.

Mediji su u nedjelju prenijeli izjave savjetnika alžirskog predsjednika u kojima kaže da na početku francuske kolonizacije 1830. godine nepismenost u Alžiru nije prelazila 20 posto.

“Nakon 30 godina (od početka kolonizacije) Francuska je eliminirala ljude koji su čitali i pisali”, a to je došlo “uporedo s erom pljačke i otimačine, u procesu zatiranja”, kazao je Chikhi.

U svjetlu trenutnih rasprava o kolonijalnoj eri, Chikihi je najavio održavanje predstojeće “Nacionalne konferencije o sjećanju”.

S druge strane, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u nedjelju u intervjuu za list “Le Figaro” da postoji zajednička želja za pomirenjem uspomena između Francuza i Alžiraca, uprkos određenom otporu u Alžiru, kako je rekao.

“Vjerujem da je to u velikoj mjeri zajednička želja, posebno alžirskog predsjednika Abdelmadjida Tebbounea. Tačno je da se mora uzeti u obzir i određeni otpor”, rekao je Macron.

”Tradicionalni i vječiti neprijatelj”

Macron je izjavu alžirskog ministra rada Hachemija Djabouba ocijenio kao “neprihvatljivu”, koji je nedavno rekao da je Francuska “naš tradicionalni i vječiti neprijatelj”.

Protekle sedmice bile su obilježene sličnim tenzijama. Pariz je prošlog ponedjeljka izrazio žaljenje zbog izjava glasnogovornika alžirske vlade Ammara Belhimera upućenih protiv francuskog ambasadora Francoisa Goyettea.

Prije toga, delegacija koju je trebao predvoditi francuski premijer Jean Castex iznenada je otkazala posjetu koja je bila očekivana u Alžiru, navodi francuska novinska agencija.

S približavanjem šezdesete godišnjice alžirske nezavisnosti (1962.), francuski predsjednik je posljednjih mjeseci pokrenuo “simbolične” mjere, za koje je rekao da su namijenjene “pomirenju uspomena” između dvije zemlje.

Poseban izvještaj, koji je u januaru Macronu predao historičar Benjamin Stora, predlaže niz mjera u tom pogledu. Međutim, izvještaj je u Alžiru naišao na vrlo mlak prijem.

Savjetnik alžirskog predsjednika rekao je prije tri sedmice da je ovaj dokument “francusko-francuski izvještaj” koji se ne odnosi na Alžir. Prema njegovim riječima, izvještaj nije proslijeđen Alžiru ”na službeni način”, stoga “ne postoji obaveza da se odgovori na njegov sadržaj”.

Chikhi, koji obavlja funkciju direktora Nacionalnog arhiva, poriče da mu je dodijeljeno da napiše alžirski izvještaj, poput onog koji je predao Benjamin Stora, kako prenose lokalni mediji.

Što se tiče razgovora s Francuskom vezano za pitanje uspomena, dužnosnik je objasnio da je “pandemija korona virusa omela ove pregovore”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO