Frontex: Smanjen broj ilegalnih prelazaka u EU

U prvom tromjesečju ove godine zabilježeno je oko 24.000 ilegalnih prelazaka, najveće smanjenje registrirano na istočnomediteranskoj ruti.

Ilegalni prelasci na istočnomediteranskoj ruti pali su za više od 70 posto (EPA)
Ilegalni prelasci na istočnomediteranskoj ruti pali su za više od 70 posto (EPA)

Broj detektiranih ilegalnih prelazaka granice Evropske unije smanjio se za sedam posto u prvom tromjesečju ove godine, većinom zbog velikog smanjenja broj prelazaka na istočnomediteranskoj ruti.

Zabilježeno je oko 24.000 ilegalnih prelazaka, prema preliminarnim podacima, u prvom tromjesečju 2021. godine, objavila je u ponedjeljak Evropska agencija za graničnu i obalnu stražu – Frontex.

Ilegalni prelasci na istočno-mediteranskoj ruti pali su za više od 70 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem 2020. godine te je sada zabilježeno više od 3.300 prelazaka, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Više prelazaka na srednjomediteranskoj ruti

Na zapadno-mediteranskoj ruti također je pao broj prelazaka za 12 posto.

Broj migranata koji ilegalno pokušavaju ući u EU ostao je uglavnom stabilan na zapadnobalkanskoj ruti, gdje je zabilježeno blizu 6.000 prelazaka.

Međutim, broj zabilježenih prelazaka više se nego dvostruko povećao na srednjomediteranskoj ruti (blizu 8.500 u prvom tromjesečju) te na španskim Kanarskim otocima (3.300).

Izvor: Agencije + Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO