Eurojust: Udvostručeno krijumčarenje droge

Vrijednost krijumčarenja droge se samo u Evropskoj uniji procjenjuje na 30 milijardi eura na godinu, navodi Eurojust.

Ukupan broj slučajeva prekograničnog krijumčarenja droge gotovo se udvostručio, na 562 s 279 između 2016. i 2020. (Reuters)

Broj slučajeva prekograničnog krijumčarenja droge prijavljenih Eurojustu gotovo se udvostručio u četiri godine, na 562 prošle godine, a uzrok tome djelimično je veliko povećanje proizvodnje sintetičkih droga.

U izvještaju objavljenom u ponedjeljak, Eurojust navodi da se vrijednost krijumčarenja droge samo u Evropskoj uniji procjenjuje na 30 milijardi eura na godinu.

Brzo povećanje proizvodnje sintetičkih droga kao što su metamfetamini i njihova prodaja na darknetu najveći su izazov za tužioce u EU, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Koriste ‘rupe u zakonima’

“Brzo mijenjajući sastav hemikalija koje se koriste za te droge… ili stvarajući nove supstance, proizvođači pokušavaju iskoristiti rupe u zakonima i izbjeći kazneni progon”, navodi Eurojust u saopćenju.

Po izvještaju, ukupan broj slučajeva prekograničnog krijumčarenja droge gotovo se udvostručio, na 562 sa 279, između 2016. i 2020. godine.

U gotovo trećini slučajeva riječ je bila o sintetičkim i drugim novim drogama.

Eurojust navodi da proizvođači novih psihoaktivnih droga često ne rade u zastarjelim hijerarhijski ustrojenim mrežama za krijumčarenje droga i prodaja i distribucija odvijaju se na internetu.

Prilagođavanje internet okruženju

“Taj fenomen porastao je zbog pandemije COVID-19, jer se grupe organiziranog kriminala brzo prilagođavaju internetskom okruženju, koristeći osigurane komunikacijske kanale, kripto telefone, kriptovalute i tržišta na darknetu”, navodi Eurojust.

Konzumenti droga, također, prelaze na darknet, plaćajući online i primajući drogu poštom, što komplicira krivični progon.

Agencija EU-a za saradnju u krivičnom pravosuđu (Eurojust) pomaže nacionalnim tijelima da ostvare saradnju u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala koji se odvija u više država članica EU-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada