EU: Za Balkan 651.000 vakcina, najviše za BiH

BiH će od maja do avgusta dobiti 214.000 vakcina, Albanija 145.000, Sjeverna Makedonija 119.000, a Srbija 36.000.

Austrija je potvrdila da će biti koordinator pomoći EU-a za Zapadni Balkan (EPA)
Austrija je potvrdila da će biti koordinator pomoći EU-a za Zapadni Balkan (EPA)

Austrija je potvrdila da Evropska unija planira od maja do avgusta distribuirati 651.000 doza Pfizerovih i BioNTechovih vakcina protiv korona virusa u šest zemalja Zapadnog Balkana, a najveći broj pripast će Bosni i Hercegovini, 214.000.

„Ovom inicijativom pokazujemo da ne želimo da region Zapadnog Balkana zaostaje za Evropskom unijom“, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Evropska komisija je januaru je iznijela plan mehanizma za podjelu vakcina, a Austrija je potvrdila da će biti koordinator te pomoći za Zapadni Balkan, i da će ovu raspodjelu možda pratiti i neke naredne.

Vrijednost 11 miliona eura

Austrijski ministar je rekao i da je vrijednost isporuke 11 miliona eura i da će vakcine biti plaćene iz fondova pomoći EU-a zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u Uniji.

“Ovo nema apsolutno nikakve veze sa osiguravanjem vakcina za Austriju ili druge države EU-a”, rekao je Schallenberg, čija se vlada suočava sa sve većim javnim nezadovljstvom zbog sporog tempa vakcinacije.

Potvrđeno je i da će se vakcine distribuirati od početka maja i da će Bosna i Hercegovina dobiti 214.000 doza, a slijede Albanija sa 145.000 i Sjeverna Makedonija sa 119.000, dok je za Srbiju namijenjeno 36.000.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na svim profilu na Twitteru napisala je da Evropska unija ostaje uz partnere na zapadnom Balkanu.

Reuters navodi da Srbija ima jednu od najviših stopa vakcinacije u Evropi, ali da se u četiri druge zemlje bivše Jugoslavije i Albaniji, koje nisu članice EU-a, imunizacija dosta sporije odvija, a da je u Bosni i Hercegovini nedostatak vakcina izazvao ulične proteste nezadovoljnih građana.

 

Izvor: Agencije

Povezane

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech i njen američki partner Pfizer saopštili su da će Evropskoj uniji dostaviti još 100 miliona doza svojih vakcina protiv novog korona virusa.

19 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO