EMA utvrdila moguću vezu između vakcine J&J i krvnih ugrušaka

Ukupna korist od vakcinisanja vakcinom Johnsona&Johnsona premašuje rizike, poručila je Evropska agencija za lijekove.

Ova je odluka važna jer nekoliko evropskih zemalja, među kojima Francuska, računa na to cjepivo kako bi ubrzale kampanju cijepljenja (EPA)
Ova je odluka važna jer nekoliko evropskih zemalja, među kojima Francuska, računa na to cjepivo kako bi ubrzale kampanju cijepljenja (EPA)

Evropski zdravstveni regulator objavio je u utorak da je ustanovio moguću vezu između vakcine američke kompanije Johnson&Johnson protiv COVID-19 i rijetkog stvaranja krvnih ugrušaka kod odraslih koji su primili vakcinu u SAD-u, ali je istakao da korist od vakcinisanja premašuje rizik.

Evropska agencija za lijekove (EMA) objavila je da je njen odbor za sigurnost zaključio da bi na naljepnice vakcine trebalo dodati upozorenje o rijetkoj mogućnosti stvaranja krvnih ugrušaka uz smanjenje broja trombocita, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

EMA je ustanovila da su se svi slučajevi krvnih ugrušaka dogodili kod odraslih osoba mlađih od 60 godina, većinom kod žena, u roku od tri sedmice nakon vakcinisanja.

Agencija je pojasnila da su svi dostupni dokazi, uključujući osam izvještaja o slučajevima krvnih ugrušaka u SAD-u, bili dio procjene.

Korist premašuje rizike

Većina ugrušaka pojavila u mozgu i trbuhu, slično vakcini AstraZeneca.

No, EMA je zaključila kako ukupna korist od vakcinisanja vakcinom Johnsona&Johnsona premašuje rizike.

Američke su zdravstvene vlasti prije sedam dana preporučile “pauzu” u korištenju vakcine Johnson&Johnson kako bi se istražila pojava ozbiljnih slučajeva krvnih ugrušaka kod nekoliko ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Američka farmaceutska grupa ubrzo je objavila da je “donijela odluku o odgađanju primjene” svoje vakcine protiv COVID-19 u Evropi nakon preporuke o privremenom prekidu njegove upotrebe u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jedan smrtni ishod u SAD-u

Jedna osoba je umrla u SAD-u nakon primanja vakcine, objavio je u utorak dužnosnik Američke agencije za hranu i lijekove (FDA).

Kod šest osoba u SAD-u razvio se rijetki poremećaj, koji uključuje krvne ugruške. Svih šestero vakcinisanih s nuspojavama su žene stare između 18 i 48 godina, a simptomi su se pojavili šest do 13 dana nakon vakcinisanja.

U svim slučajevima je došlo do cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) i trombocitopenije (manjak krvnih pločica – trombocita).

CDC i FDA naveli su kako je takav ishod nakon vakcinisanja ekstremno rijedak.

Medicinski savjetnik Bijele kuće Antony Fauci izjavio je u nedjelju da bi se vakcina Johnson&Johnsona trebala ponovno koristiti, možda uz “restrikcije”, te da bi odluka trebala biti objavljena do petka.

“Mislim da će se vakcinisanj nastaviti, možda uz restrikcije. Nisam siguran šta će to biti, hoće li biti povezane s dobi ili spolom ili će jednostavno biti popraćeno s upozorenjem”, rekao je.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO