Saudijski ministar: Dogovor s Izraelom će biti ‘izuzetno koristan’ za regiju

Saudijski ministar vanjskih poslova kaže kako bi normalizacija odnosa s Izraelom mogla biti od ogromne koristi, no to ovisi od napretka mirovnih procesa.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije kaže da kraljevina predviđa normalizaciju odnosa sa Izraelom u zamjenu za stvaranje palestinske države unutar granica 1967. godine (Reuters)

Sporazum o normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Izraela bio bi od koristi za regiju, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova, dodajući da potencijalni sporazum “u velikoj mjeri zavisi od napretka mirovnog procesa”.

Saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan Al Saud je tokom intervjua u četvrtak rekao da će “normalizacija statusa Izraela u regiji donijeti ogromne koristi cjelokupnoj regiji”.

“Bilo bi to izuzetno korisno u ekonomskom, socijalnom i sigurnosnom pogledu”, rekao je u intervjuu za CNN, dodajući da bi to bilo moguće samo ukoliko se Palestinska država prizna u granicama iz 1967. godine.

Saudijska Arabija je i ranije davala slične komentare, poručujući kako će normalizirati odnose s Izraelom samo u okviru plana koji će Palestincima osigurati suverenu državu.

“Ono što trebamo ostvariti je mirovni sporazum koji garantira dostojanstvo Palestinskoj državi i djelotvornu suverenost koju Palestinci mogu prihvatiti”, rekao je princ Faisal u decembru prošle godine.

Vizija Saudijske Arabije

Dodao je da je normalizacija odnosa sa Izraelom već dugo dio vizije Saudijske Arabije, rekavši da kraljevina planira poboljšati odnose u zamjenu za stvaranje palestinske države unutar granica iz 1967. godine.

U septembru prošle godine, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potpisali su takozvani Abrahamov sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom. Njihov potez slijedili su Sudan i Maroko.

Riječ je o prvim sporazumima takve vrsta nakon što su Egipat 1979., a Jordan 1994. priznali Izrael.

Pošlogodišnjim sporazumima, uz posredovanje administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, je dogovoreno da Izrael odustane od planirane aneksije dijelova Palestine.

Arapska mirovna inicijativa

Palestinski dužnosnici osudili su normalizaciju, opisujući je kao “kao zabijanje noža u leđa palestinskom pitanju i palestinskom narodu”.

Rješenje palestinsko-izraelskog sukoba stvaranjem dviju država odražava bit Arapske mirovne inicijative, koju je 2002. predložila Saudijska Arabija.

Inicijativa poziva na normalizaciju odnosa između Izraela i drugih arapskih država u zamjenu za potpuno povlačenje Izraela iz zemalja koje je okupirao u ratu 1967. godine, uključujući okupirane regije: Golansku visoravan, Istočni Jerusalem i Zapadnu obalu.

Arapska liga je ovu inicijativu godinama podržavala, ali nikada je nije provodila, jer je Izrael nastavio širenje okupacije i gradnju naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor: Al Jazeera