Orban, Salvini i Morawiecki položili temelje novog konzervativnog saveza

Zajedničko im je protivljenje Evropskoj komisiji po pitanju pravne države i poštivanja prava na azil.

Odmah nakon susreta konzervativnih čelnika, šef EPP-a  Donald Tusk napisao je na Twitteru: 'Rusija mobilizira svoje snage oko Ukrajine' (EPA)

Premijeri Mađarske i Poljske položili su u Budimpešti s vođom talijanske krajnje desnice Matteom Salvinijem temelje novog saveza desno orijentiranih konzervativaca u Evropi, ne spomenuvši za sada formiranje zajedničke skupine u Evropskom parlamentu, prenosi Hina pozivajući se na izvještaj AFP-a.

Nakon sastanka Viktor Orban je pozdravio “prvi korak dugog zajedničkog puta”.

“Dogovorili smo da ćemo nastaviti s radom. Sastat ćemo se u maju, ili u Rimu ili u Varšavi, a datum ovisi o pandemiji COVID-a 19”, izjavio je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Matteo Salvini, čelnik Lige, govorio je o “putu kojim danas počine i koji će se nastaviti u nekoliko etapa u raznim evropskim prijestolnicama, uz proširenje skupine”.

“Mi smo povijesna i temeljna jezgra tog saveza, a cilj nam je da budemo prvi u Evropi”, dodao je i obećao “nadu nakon najmračnijeg razdoblja nakon rata”.

Porodica i kršćanstvo

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je rekao da će predstavljati široki spektar mišljenja i ljudi. On se založio za “evropsku integraciju koja poštuje nacionalni suverenitet, porodicu, kršćanstvo i odbranu tradicionalnih vrijednosti”.

To je bio prvi susret trojice čelnika nakon što je Orbanova stranka Fidesz napustila Evropsku pučku stranku (EPP).

Zajedničko im je protivljenje Evropskoj komisiji po pitanju pravne države i poštivanja prava na azil, a sada i nepripadnost EPP-u, prvoj stranci u Evropskom parlamentu. Dok je 12 članova Fidesza sada neregistrirano, Salvinijevi i Morawieckijevi su dio dvije odvojene parlamentarne skupine u Strasbourgu.

Odmah nakon susreta, čelnik EPP-a  Donald Tusk napisao je na Twitteru: “Rusija mobilizira svoje snage oko Ukrajine. U Budimpešti Morawiecki organizira s Orbanom i Salvinijem pro-Putinovski politički blok. To nije prvoaprilska šala”.

Izvor: Agencije