Rutte ostaje nizozemski premijer

Rutte je bio optužen da je tajno razgovarao o tome kako umiriti veoma kritičnog člana druge stranke tokom pregovora o formiranju koalicijske vlade.

Ova epizoda je jedna od najvećih političkih borbi u dugoj karijeri Marka Ruttea, na vlasti od 2010. (EPA)

Nizozemski premijer Mark Rutte tijesno se u noći na petak provukao u parlamentu, gdje su zastupnici glasali o njegovom povjerenju na prijedlog opozicije koja ga je optužila da je lagao u pregovorima o formiranju koalicijske vlade, prenosi Hina.

“Ostajem premijer. Naporno ću raditi kako bih vratio povjerenje”, rekao je novinarima Rutte čija je liberalna stranka VVD osvojila većinu na parlamentarnim izborima u martu.

Dobio je podršku dvije najveće stranke koje su učestvovale u njegovoj prošloj koaliciji, D66 (lijevi centar) i CDA-a (desni centar) a sve opozicione stranke su glasale protiv njega.

Ova epizoda je jedna od najvećih političkih borbi u dugoj karijeri Marka Ruttea, na vlasti od 2010.

“Teflonski premijer”

Rutte, koji je zbog svoje sposobnosti da iz svih afera izađe bez posljedica nazvan “teflonski premijer”, i njegova stranka VVD osvojili su većinu zastupničkih mjesta na parlamentarnim izborima prošlog mjeseca zahvaljujući njegovom upravljanju pandemijom korona virusa.

No Rutte je bio optužen da je tajno razgovarao o tome kako umiriti veoma kritičnog člana druge stranke tokom pregovora o formiranju koalicijske vlade.

Zastupnik Pieter Omtzigt, kršćanski demokrat, oglasio je uzbunu u aferi u kojoj su hiljade roditelja krivo optuženi da su varali s dječjim doplatcima. Rutte je zbog te afere dao ostavku i do izbora je vodio tehničku vladu.

“Nisam lagao”, istaknuo je Rutte u parlamentu prije glasanja o povjerenju. “Nikada nisam prevario kolegu. Zašto bih to učinio?”

Prošle sedmice je fotograf snimio bilješke sudionice koalicijskih pregovora dok je izlazila iz zgrade parlamenta. U njima se pojavljuje ime zastupnika Omtzigta, uz napomenu o “drugom mjestu”, što mnogi tumače kao prijedlog da mu se da ministarski položaj kako bi šutio.

Rutte je tada rekao novinarima da nije o tome razgovarao. No u četvrtak je rekao da ga je “pamćenje prevarilo”, kada su pregovarački dokumenti pokazali da je razgovarao o imenovanju Omtzigta za ministra. Dodao je da “iskreno žali” zbog toga.

Nizozemski mediji su ocijenili da će zemlja ponovo biti na “nepoznatom teritoriju” ako Rutte ne dobije povjerenje zastupnika, jer njegova sudbina kao premijera i voditelja pregovora o novoj koaliciji nije jasna.

Formiranje koalicije je proces koji u Nizozemskoj može trajati mjesecima.

Izvor: Agencije