Moderna povećava broj doza u bočicama

FDA je saopštila da je odobrila nove bočice Modernine vakcine koje mogu da sadrže do 15 doza.

Moderna najavila da planira da počne isporuku novih bočica (Reuters)
Moderna najavila da planira da počne isporuku novih bočica (Reuters)

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je dvije promjene u vezi s vakcinom protiv COVID-19 kompanije Moderna koje mogu da obezbjede bržu proizvodnju i imunizaciju stanovništva u SAD-u, prenosi Tanjug.

AP prenosi da je FDA saopštila da je juče odobrila nove bočice Modernine vakcine koje mogu da sadrže do 15 doza u poređenju sa originalnim bočicama dizajniranim da sadrže 10 doza.

Pored toga, američki regulator je potvrdio da može sigurno da se koristi do 11 doza iz postojećih pakovanja sa 10 doza i upozorio da bez odgovarajućih špriceva i igala možda neće biti moguće izvući više od 13 doza iz Moderninih bočica sa 15 doza i više od 10 doza iz trenutnih bočica, a ove promjene će se dodati u uputstva FDA za zdravstvene radnike, navodi agencija.

Povećanje raspoloživih zaliha

AP prenosi da je Moderna najavila da planira da počne isporuku novih bočica sa 15 doza narednih nedelja, a da će se uporedo njena vakcina isporučivati u bočicama koje sadrže 11 ili 15 doza.

Ove promjene, koje je FDA potvrdila, trebalo bi da doprinesu povećanju raspoloživih zaliha i ubrzavanju vakcinacije, pošto je predsjednik Joe Biden obećao da će osigurati dovoljno doza za imunizaciju svih odraslih osoba u SAD-u do kraja maja i nedavno postavio novi cilj, 200 miliona vakcina u prvih 100 dana njegove administracije.

Pored vakcine Moderne, u SAD su trenutno odobrene za upotrebu i one proizvođača Pfizer i BioNTech i Johnson & Johnson, a vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao je u četvrtak za Reuters da toj zemlji možda neće trebati vakcina AstraZeneca protiv COVID-19 čak i ako dobije odobrenje FDA.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO