Korona virusom u svijetu zaraženo više od 130 miliona ljudi

Indija je izvijestila o 81.466 novih slučajeva zaraze korona virusom u petak, što je najveći dnevni broj u posljednjih šest mjeseci.

Najviše zaraženih je u Sjedinjenim Američkim Državama (EPA)
Najviše zaraženih je u Sjedinjenim Američkim Državama (EPA)

Podaci na stranici Worldometers pokazuju kako je broj zaraženih korona virusom u svijetu povećan na 130.206.710 osoba.

Preminulo je 2.840.729, dok se oporavilo 104.922.225 osoba, prenosi Anadolija.

Najviše zaraženih je u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je zaraza potvrđena kod više od 31,24 miliona ljudi.

Slijede Brazil (12,84 miliona), Indija (12,3 miliona), Francuska (4,69 miliona), Rusija (4,55 miliona) i Velika Britanija (4,33 miliona).

U Indiji najveći dnevni broj novo zaraženih u šest mjeseci

Indija je izvijestila o 81.466 novih slučajeva zaraze korona virusom u petak, što je najveći dnevni broj u šest mjeseci.

Podaci ministarstva zdravstva pokazali su da je ukupan broj slučajeva zaraze korona virusom narastao na 12.3 miliona, što Indiju čini trećom najpogođenijom državom korona virusom, nakon Sjedinjenih Američkih Država i Brazila.

Pojačana strategija vakcinisanja u Indiji (EPA)

Broj preminulih popeo se za 469 na 163.396, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Strategija vakcinisanja pojačana je zbog novog velikog broja slučajeva zaraze, a mnoge države razmišljaju o uvođenju novih mjera ograničenja za suzbijanje pandemije.

Maharashtra, zapadna država koja je do sada najviše pogođena zarazom, izvijestila je u petak o 43.183 nova slučaja što je najveći broj od širenja pandemije u Indiji u martu prošle godine. Dužnosnici u državi uveli su noćni policijski sat za vikend, ali razmatraju i strožije mjere ograničenja, uključujući zatvaranje vjerskih mjesta i ograničavanje putovanja vozovima.

Pandemija bi mogla trajati još 6 do 12 mjeseci

Pandemija korona virusa mogla bi da se okonča za šest mjeseci po najoptimističnijem scenariju ili za godinu dana po pesimističnom, izjavila je zamjenica direktora kliničkih i analitičkih poslova pri ruskom Centralnom naučno-istraživačkom institutu za epidemiologiju Natalija Pšenična.

Budućnost pandemije zavisi od ponašanja ljudi, upozorila je Pšenična (EPA)

Prema njenim riječima, u aprilu prošle godine naučnici su pravili predviđanja na osnovu matematičkih kalkulacija i upozorili da će epidemija trajati najmanje 18 mjeseci ili dvije godine, a ta predviđanja su se do sada ispunila, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.

“Po optimističnom scenariju, pandemija bi mogla da traje još šest mjeseci. Najpesimističniji scenario predviđa da će se pandemija završiti za oko godinu dana”, rekla je Pšenična.

Ona je ponovo istakla da budućnost pandemije zavisi od ponašanja ljudi, odnosno od poštovanja propisanih normi ponašanja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO