Danas razgovori o povratku SAD u iranski nuklearni sporazum

Zvaničnici Irana, Kine, Rusije, Francuske, Njemačke i Britanije sastat će se kako bi razgovarali o mogućem povratku SAD nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

Iran je nedavno odbio ponudu Evrope za nezvaničnim razgovorima sa SAD-om rekavši da Washington mora prvo ukinuti sankcije (AP)

Zvaničnici Irana, Kine, Rusije, Francuske, Njemačke i Britanije sastat će se danas virtuelno kako bi razgovarali o mogućem povratku SAD nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, navodi se u saopćenju Evropske unije.

Na sastanku će se razgovarati i o tome kako osigurati da sve strane u potpunosti i efikasno primjenjuju sporazum, prenio je Reuters, piše Tanjug.

Dva diplomatska izvora rekla su da su Britanija, Francuska i Njemačka već razgovarale sa Iranom u ponedjeljak.

Ukidanje sankcija

Administracija predsjednika SAD-a Joe Bidena želi da uključi Iran u razgovore sa ciljem da obje strane ispune svoj dio dogovora, prema kojima bi ekonomske sankcije Iranu bile ukinute ako on zauzvrat ograniči ambiciozni program nuklearnog naoružanja, koji Teheran negira.

Iran, koji je počeo umanjivati svoje obaveze nakon što je Donald Trump napustio sporazum 2018, posljednjih mjeseci je povećao obogaćivanje urana i ograničio inspektorima IAEA pristup postrojenjima u skladu sa zakonom usvojenim u decembru nakon što je glavni iranski nuklearni naučnik ubijen.

Iran je nedavno odbio ponudu Evrope za nezvaničnim razgovorima sa SAD-om rekavši da Washington mora prvo ukinuti sankcije jer je prvi napustio svoje obaveze po ugovoru, nakon čega će Teheran početi poštovati sve obaveze koje su navedene.

Izvor: Agencije