Suu Kyi optužena za kršenje zakona o državnoj tajni

Svrgnuta mijanmarska čelnica optužena je za kršenje zakona o državnoj tajni koji seže u kolonijalno razdoblje.

Suu Kyi i ostali članovi njene Nacionalne lige za demokraciju (NLD) nalaze se u pritvoru od vojnog udara 1. februara (EPA)
Suu Kyi i ostali članovi njene Nacionalne lige za demokraciju (NLD) nalaze se u pritvoru od vojnog udara 1. februara (EPA)

Svrgnuta mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi optužena je za kršenje zakona o državnoj tajni koji seže u kolonijalno razdoblje, što je do sada najozbiljnija optužba s kojom se suočava ta dugogodišnja protivnica vojne vladavine, izjavio je njen advokat.

Suu Kyi i ostali članovi njene Nacionalne lige za demokraciju (NLD) nalaze se u pritvoru od vojnog udara 1. februara, prenosi Hina.

Hunta ju je do sada optužila za nekoliko manjih kaznenih djela, uključujući ilegalan uvoz radio prijemnika i kršenje protokola vezanog uz epidemiju korona virusa.

Njen glavni advokat Khin Maung Zaw je kazao da su Suu Kyi, tri ministra njene vlade i australski ekonomski savjetnik Sean Turnell optuženi za kršenje zakona o tajnosti podataka te da je on to saznao dva dana ranije.

Prijetnja zatvorom

Ukoliko ih se proglasi krivim prijeti im kazna zatvora do 14 godina. Glasnogovornik vojnih vlasti nije odgovorio na telefonske pozive novinara Reutersa.

Kako bi još više onemogućili izvještavanje o protestima, pučisti su isključili bežični internet, potvrdilo je nekoliko telekomunikacijskih kompanija.

U Mijanmaru vrlo mali broj ljudi ima pristup fiksnim vezama.

Do sada je u sukobima sa snagama reda koji traju od početka februara poginulo najmanje 538 civila.

Najkrvaviji dan je zabilježen u subotu, kada je ubijena 141 osoba.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO