Zatvorska služba: Navaljni prebačen u bolnicu

Ruski opozicionar treću sedmicu štrajkuje glađu, u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni ljekar, zbog bolova u leđima i gubitka osjećaja u nogama.

Zdravstveno stanje Alekseja Navalnog naglo se pogoršava i životno je ugrožen, tvrdi njegov ljekar (Reuters)

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji treću sedmicu štrajkuje glađu, prebačen je u ponedjeljak iz zatvora u bolnicu za zatvorenike, saopćila je ruska zatvorska služba (FSIN).

U saopćenju je navedeno da je stanje 44-godišnjeg Navaljnija “zadovoljavajuće” te da je pristao uzimati vitaminske dodatke.

Bolnica u koju je prebačen nalazi se u zatvoru u regiji Vladimir, koja se nalazi oko 180 kilometara istočno od Moskve.

‘Može umrijeti u svakom trenutku’

Transfer je uslijedio nakon što je nekoliko zapadnih čelnika pozvalo Moskvu da Navaljniju omogući neposredan pristup medicinskoj njezi nakon upozorenja da bi “mogao umrijeti svakog trenutka”.

Ljekar Jaroslav Ašikmin, koji liječi Navaljnog, prije dva dana je rekao da se zdravstveno stanje kritičara Kremlja naglo pogoršava i da je životno ugrožen.

Dodao je da, prema rezultatima, Navaljni ima povišen nivo kalija, što može dovesti do srčanog udara, te povišen nivo kreatinina, što ukazuje na oštećenje bubrega.

“Naš pacijent može umrijeti svakog trenutka”, napisao je on na Facebooku, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Zabrinutost Evropske unije

Navaljni je počeo štrajk glađu prije više od tri sedmice, u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni ljekar, zbog bolova u leđima i gubitka osjećaja u nogama.

Evropska unije je u ponedjeljak zatražila od Rusije da se Navaljnom pruži odgovarajuća liječnička, izjavio je u ponedjeljak visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Držimo ruske vlasti odgovornim za zdravstveno stanje Navaljnog”, kazao je on uoči videosastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a, prenosi Hina.

Izvor: Agencije