Šefica Sinn Feina se izvinila zbog atentata IRA-e na lorda Mountbattena 1979.

IRA se 2002. izvinila za sve svoje civilne žrtve, no to se nije nije odnosilo na Lorda Mountbattena.

Mislim da je zadaća svih nas zajamčiti da se nijedno dijete, nijedna porodica, ne mora suočiti s traumom i slomljenim srcem, rekla je čelnica Sinn Feina, Mary Lou McDonald (EPA)

Čelnica Sinn Feina, Mary Lou McDonald se javno ispričala zbog atentata koji su na ujaka britanskog princa Philipa prije 41 godinu počinili pripadnici IRA-e, pri čemu je Louis Mountbatten smrtno stradao.

Njena se isprika smatra potezom bez presedana vođe jedne stranke koja je dugo bila politički paravan za paravojnu skupinu.

Louis Mountbatten, bivši generalni guverner Indije, ujak pokojnog princa Philipa i Charlesov mentor, ubijen je 27. avgusta 1979, u dobi od 79 godina u eksploziji bombe koju je IRA podmetnula na njegov ribarski brod u mjestu Mullaghmoreu na sjeveru Irske na kojemu se odmarao sa svojim unukom.

Napad je počinjen u jeku sukoba između republikanaca i unionista, zagovornika ostanka Sjeverne Irske pod britanskom krunom.

“Naravno da mi je žao što se to dogodilo”, rekla je Mary Lou McDonald, u intervjuu za Radio Times nakon pogreba princa Philipa, koji je umro 9. aprila. Njezin prethodnik Gerry Adams, koji je Sinn Fein vodio do 2018. odbijao je takav potez, prenonosi Hina pozivajući se na AFP.

“Moj posao, a sigurna sam da će to princ Charles i ostali znati cijeniti jest djelovati s prve linije. Mislim da je zadaća svih nas zajamčiti da se nijedno dijete, nijedna porodica, kakva god ona bila, ne mora suočiti s ovakvom vrstom traume i slomljenim srcem”, kazala je McDonald.

“Moram istaknuti da su se ovakve stvari prečesto događale i na ovom otoku, a i šire” dodala je.

McDonald: Angažirana sam protiv tragedija

Mary Lou McDonald je rekla je da je u potpunosti angažirana na tomu da se nijedna obitelj više nikada ne mora suočiti s ovakvom tragedijom. “I vrlo sam sretna što to mogu ponoviti i ovaj vikend kada je vaša kraljica pokopala svog voljenog supruga.”

IRA se 2002. ispričala za sve svoje civilne žrtve, no isprika se nije odnosila na Lorda Mountbattena.

Princ Charles se godine 2015. u irskome Galwayu upoznao s Gerryjem Adamsom, tadašnjim vođom političkog krila IRA-e. No Adams, koji je u vrijeme atentata bio vodeća figura irskoga republikanskog pokreta tada je opravdao ubistvo.

“Uz svoje ratno iskustvo, Mountbatten se sigurno ne bi bunio da pogine u nečemu što je očito ratno stanje. Znao je kakva mu opasnost prijeti ako dođe u ovu zemlju”, izjavio je tada Adams.

Izvor: Agencije

Povezane

Na današnji dan, 30. januara 1972. u Derryju u Sjevernoj Irskoj dogodio se jedan od najvećih sukoba republikanaca s britanskom vojskom. Događaj poznat kao “Krvava nedjelja” trajno je obilježio irsku oružanu borbu za samostalnost od britanske krune, koja je trajala sve do mirovnog sporazuma 1998. godine. Od tada je uglavnom mirno, ali bivši borci IRA-e, […]

Published On 30 Jan 2020

Martin McGuinness, bivši zamjenik prvog ministra Sjeverne Irske i komandant Irske republikanske armije, preminuo je u 66 godini. Povukao se s političke scene prije nekoliko mjeseci zbog problema sa srcem. Smatran je kontroverznom osobom. Zbog članstva u IRA-i bio je osuđivan. A iako loš učenik, bio je i ministar obrazovanja. 

Published On 21 Mar 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO