Rusija protjerala 20 čeških diplomata

Moskva je odgovorila na odluku Praga da izbaci deset ruskih diplomata. 

Odnosi Češke i Rusije zapali su u najtežu fazu od kraja sovjetske dominacije istočnom Evropom 1989. godine (Reuters)

Rusija je odlučila izbaciti 20 čeških diplomata, kojima je dala 24 sata da napuste zemlju, ciritala je agencija RIA ruskog minisrra vanjskih poslova.

Češka je u subotu protjerala 18 ruskih diplomata, kojima je poručila da u roku do 24 sata moraju izaći iz države, uz obrazloženje da dva navodna ruska špijuna optužena za trovanje nervnim gasom u Velikoj Britaniji 2018. godine stoje iza smrtonosne eksplozije u češkom skladištu municije četiri godine ranije.

Češka je navela da je informisala NATO i saveznike iz Evropske unije da sumnja da je za eksploziju iz 2014. kriva Rusija¸ a od ministara EU-a očekuje se da o ovom slučaju raspravljaju u ponedjeljak.

Američki State Department pohvalio je odlučan odgovor Praga Rusiji.

Odnosi Češke i Rusije zapali su u najtežu fazu od kraja sovjetske dominacije istočnom Evropom 1989. godine.

Odluka Praga pojačala je i tenzije između Rusije i Zapada, dijelom i zbog gomilanja ruskih trupa na njenim zapadnim granicama i na Krimu, koji je Rusija anekirala 2014. godine, poslije eskalacije sukoba između vladinih i proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Trovanje Sergeja Skripala

Češka policija tvrdi da je u potrazi ta dva Rusa, koje veže uz eksploziju u kojoj su 2014. poginule dvije osove, a koji su nosili pasoše koje su koristili i osumnjičeni za pokušaj trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergej Skripala 2018.

Rusija tvrdi da su optužbe Praga apsurdne, jer je za eksploziju u Vrbeticama, oko 300 kilometara istočno od češke prijestolnice već okrivljeni vlasnici skladišta.

Rusija je izbacivanje svojih diplomata nazvala „nastavkom serije antiruskih akcija koje je Češka preduzela u posljednjih nekoliko godina“, te optužuje Prag da „nastoji udovoljiti SAD-u“, nako što je SAD prošle sedmice najavio sankcije i izbacivanje deset ruskih diplomata, kako je naveo Washington, miješanja Kremlja u američke izbore, velikog cyber napada i drugih neprijateljskih aktivnosti.

Rusija je odgovorila izbacivanjem deset američkih diplomata i drugim mjerama.

Izvor: Agencije