Razgovori Irana i IAEA-e o tragovima uranija

Međunarodna agencija za atomsku energiju i Teheran su se počeli fokusirano angažirati u procesu čiji je cilj razjašnjavanje otvorenih pitanja vezanih za zaštitne mjere.

Zvanični Teheran poriče da je ikada radio na nuklearnom oružju (EPA - Ilustracija)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Iran počeli su u ponedjeljak razgovore s ciljem dobijanja objašnjenja od Teherana o porijeklu tragova uranija nađenih na neprijavljenim lokacijama u Iranu, što bi moglo utjecati na napore za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Iran i IAEA su se počeli fokusirano angažirati u procesu čiji je cilj razjašnjavanje otvorenih pitanja vezanih za zaštitne mjere, navodi se u saopćenju agencije UN-a i dodaje kako je sastanak održan na nivou eksperata, prenosi Tanjug. pozivajući se na Reuters.

Iranski nuklearni sporazum efektivno je povukao crtu ispod onoga što IAEA i američke obavještajne agencije vjeruju da je bio tajni, koordinirani program nuklearnog naoružanja koji je Iran zaustavio 2003. godine.

Tragovi na tri lokacije

Zvanični Teheran poriče da je ikada radio na nuklearnom oružju.

Međutim, u protekle dvije godine inspektori IAEA-e su otkrili tragove prerađenog uranija na tri lokacije koje Iran nikada nije prijavio IAEA, sugerirajući da je Teheran imao nuklearni materijal povezan sa starim aktivnostima.

Kako bi bio siguran da Iran ne radi na proizvodnji nuklearnog oružja, IAEA mora pronaći taj materijal.

Izvor: Agencije