Iran spreman za razgovore sa Saudijskom Arabijom

Iran nije niti potvrdio niti opovrgao informacije da su se delegacije dvije zemlje nedavno sastale u Iraku.

Neimenovani izvori iz Irana i Saudijske Arabije negirali su da su se razgovori održali u Iraku (Reuters)

Ministarstvo vanjskih poslova Irana objavilo je da je ta zemlja otvorena za direktne razgovore sa Saudijskom Arabijom, nakon što su se u medijima pojavile informacije da su predstavnici dva regionalna rivala nedavno imali tajni sastanak u iračkom glavnom gradu Bagdadu.

Glasnogovornik ministarstva Saeed Khatibzadeh u ponedjelja je odbio potvrditi ili demantovati informacije o sastanku od 9. aprila, ali je rekao da mediji koriste „kontradiktorne izjave“ i da imaju historiju izmišljanja vijesti, aludirajući na izvještaje koji su se pojavili u Financial Timesu i na agenciji Reuters.

No, istakao je da je Iran „uvijek pozdravljao razgovore sa Saudijskom Arabijom i da ih smatra korisnim za narode dvije zemlje, regionalni mir i stabilnost, te da će tako biti i ubuduće“.

Bez odnosa od 2016. godine

Dvije zemlje nemaju formalne diplomatske odnose od januara 2016., kada se desio upad u saudijsku ambasadu u Teheranu, nakon što je Rijad smaknuo uglednog šiitskog lidera.

Prema pisanju Financial Timesa i Reutersa, iranski i saudijski zvaničnici 9. aprila su razgovarali o ratu u Jemenu, gdje se koalicija koju vodi Saudijska Arabija od marta 2015. godine bori protiv pobunjenika Husa, koje podržava Iran.

Razgovaralo se, navodno, i o Libanu, koji je u političkoj i ekonomskoj krizi.

Neimenovani izvori iz Irana i Saudijske Arabije negirali su da su se razgovori održali u Iraku.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO