Fauci: Vakcinacija J&J-ovom vakcinom u SAD-u trebalo bi se uskoro nastaviti

Washington je u utorak suspendirao korištenje J&J vakcine kako bi se provela istraga o šest žena koje su nakon vakcinacije dobile krvne ugruške.

Kkrvni ugrušci su jako rijeka pojava, rekao je savjetnik Bijele kuće, Anthony Fauci (EPA)

Johnson & Johnsonova vakcina protiv COVID-a 19, čije je korištenje u SAD-u suspendirano, trebalo bi se ponovno koristiti, možda uz “restrikcije”, a odluka bi trebala biti objavljena do petka, rekao je u nedjelju medicinski savjetnik Bijele kuće, Anthony Fauci.

“Mislim da stanka neće potrajati duže od petka. Vrlo vjerojatno ćemo imati odluku”, rekao je Fauci za ABC, govoreći o skupini stručnjaka koji bi se uskoro trebali sastati kako bi razmotrili moguću povezanost te vakcine i stvaranja krvnih ugrušaka, prenose AFP i Hina.

“Mislim da će se vakcinacija nastaviti, možda uz restrikcije. Nisam siguran što će to biti, hoće li biti povezane s dobi ili spolom ili će jednostavno biti popraćeno s upozorenjem”, dodao je.

Istraga o ugrušcima

Washington je u utorak suspendirao korištenje te vakcine kako bi se provela istraga o šest žena u SAD-u koje su nakon vakcinacije dobile teške krvne ugruške u kombinaciji s niskim brojem trombocita.

Stručnjaci su se prvi put sastali u srijedu kada su se suglasili da im treba više vremena da donesu odluku o korištenju vakcine.

Fauci je naglasio da su krvni ugrušci jako rijeka pojava i objasnio da je vakcinacija privremeno obustavljeno kako bi stručnjaci razmotrili situaciju i uvjerili se da imaju sve potrebne informacije.

Izvor: Agencije