Fauci: Vakcinacija J&J-ovom vakcinom u SAD-u trebalo bi se uskoro nastaviti

Washington je u utorak suspendirao korištenje J&J vakcine kako bi se provela istraga o šest žena koje su nakon vakcinacije dobile krvne ugruške.

Kkrvni ugrušci su jako rijeka pojava, rekao je savjetnik Bijele kuće, Anthony Fauci (EPA)
Kkrvni ugrušci su jako rijeka pojava, rekao je savjetnik Bijele kuće, Anthony Fauci (EPA)

Johnson & Johnsonova vakcina protiv COVID-a 19, čije je korištenje u SAD-u suspendirano, trebalo bi se ponovno koristiti, možda uz “restrikcije”, a odluka bi trebala biti objavljena do petka, rekao je u nedjelju medicinski savjetnik Bijele kuće, Anthony Fauci.

“Mislim da stanka neće potrajati duže od petka. Vrlo vjerojatno ćemo imati odluku”, rekao je Fauci za ABC, govoreći o skupini stručnjaka koji bi se uskoro trebali sastati kako bi razmotrili moguću povezanost te vakcine i stvaranja krvnih ugrušaka, prenose AFP i Hina.

“Mislim da će se vakcinacija nastaviti, možda uz restrikcije. Nisam siguran što će to biti, hoće li biti povezane s dobi ili spolom ili će jednostavno biti popraćeno s upozorenjem”, dodao je.

Istraga o ugrušcima

Washington je u utorak suspendirao korištenje te vakcine kako bi se provela istraga o šest žena u SAD-u koje su nakon vakcinacije dobile teške krvne ugruške u kombinaciji s niskim brojem trombocita.

Stručnjaci su se prvi put sastali u srijedu kada su se suglasili da im treba više vremena da donesu odluku o korištenju vakcine.

Fauci je naglasio da su krvni ugrušci jako rijeka pojava i objasnio da je vakcinacija privremeno obustavljeno kako bi stručnjaci razmotrili situaciju i uvjerili se da imaju sve potrebne informacije.

Izvor: Agencije

Povezane

Svaki novi siguran i djelotvoran alat protiv COVID-19 je korak bliže svladavanju pandemije, poručio je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

12 Mar 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO