EU dobija novih 100 miliona doza Pfizer vakcine

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech i njen američki partner Pfizer saopštili su da će Evropskoj uniji dostaviti još 100 miliona doza svojih vakcina protiv novog korona virusa.

Dolazak novih doza ubrzat će proces imunizacije odraslog stanovništva u EU-u, koji je u više navrata kritiziran zbog prespore strategije vakcinacije (EPA)

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech i njen američki partner Pfizer saopštili su da će Evropskoj uniji (EU) dostaviti još 100 miliona doza svojih vakcina protiv novog korona virusa.

U saopštenju se navodi da je izvršna komisija 27-članog bloka iskoristila mogućnost kupovine dodatnih doza, čime je ukupan broj vakcina koji će biti isporučeni u EU 2021. godine dostigao 600 miliona, prenosi Anadolija.

Dolazak novih doza ubrzat će proces imunizacije odraslog stanovništva u EU-u, koji je u više navrata kritiziran zbog prespore strategije vakcinacije.

Vakcinacija u EU

Sean Marett, glavni poslovni direktor BioNTecha, rekao je da će isporuke vakcina ove godine pokriti dvije trećine stanovništva EU-a.

U EU-u, gdje živi gotovo 450 miliona ljudi, dosad je dato gotovo 105 miliona doza vakcina.

Većina vakcina zahtijeva dvije doze u određenom vremenskom razmaku kako bi se osigurala puna imunizacija populacije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO