Diaz-Canel novi predsjednik Komunističke partije Kube

Šezdesetogodišnji Miguel Diaz-Canel, nasljedio je Raula Castra kao predsjednik 2018. godine, a očekivalo se i da će biti nominiran za čelnika stranke.

Miguel Diaz-Canel naslijedio je najmoćniju poziciju u jednostranačkoj zemlji (EPA)

Vladajuća Komunistička partija Kube izabrala je, zadnjeg dana Kongresa u ponedjeljak, predsjednika Miguela Diaza-Canela za nasljednika Raula Castra na mjestu generalnog sekretara, što je najmoćnija pozicija u jednostranačkoj zemlji.

Nasljeđivanje označava kraj ere u kojoj su ukupno šest desetljeća vladala braća Fidel i Raul Castro, vođe revolucije iz 1959. godine, i tranziciju prema mlađim generacijama koje su napredovale u partijskim redovima, a nisu sudjelovale u gerilskom ratu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Šezdesetogodišnji Diaz-Canel nasljedio je Raula Castra kao predsjednik 2018. godine, a očekivalo se i da će biti nominiran za čelnika stranke.

Naglasio je kontinuitet od kako je postao predsjednik i ne očekuje se da će odmaknuti Kubu od jednopartijskog socijalističkog sistema.

“Diaz-Canel nije plod improvizacije, već promišljenog odabira mladog revolucionara, koji ima sve što je potrebno za napredovanje na više položaje”, rekao je Raul Castro u uvodnom govoru na partijskom Kongresu u petak.

Najvažniji partijski sastanak u Havani

Castrova je vojna uniforma bila je u kontrastu spram civilne odjeće njegovog odabranog nasljednika.

Stotine delegata okupilo se na najvažnijem partijskom sastanku u Havani, koji se održava svakih pet godina, te se na njemu određuje smjer politike i bira novo vodstvo.

Raul Castro je na prethodnom kongresu 2016. godine kazao da će to biti posljednji kongres kojim će predsjedati takozvana historijska generacija koja se borila u Sierra Maestri kako bi svrgnula diktatora Fulgencia Batistu, kojega je podržavao SAD.

Članovi novog Politbiroa neće biti Jose Ramon Machado Ventura i Ramiro Valdes, dva poznata pripadnika “stare garde”.

Komunistička partija Kube još nije objavila ko će zamijeniti Machada Venturu, ideologa stranke, na mjestu potpredsjednika.

Izvor: Agencije