Njemački čelnici odaju počast žrtvama COVID-a i pozivaju na jedinstvo

Njemačke su vlasti izložene neprestanim kritikama zbog načina na koji upravljaju situacijom, a javnost je smatra haotičnom.

Nemojmo dopustiti da pandemija, koja nas primorava na to da se međusobno fizički distanciramo, dijeli i naše društvo, pozvao je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier (EPA)
Nemojmo dopustiti da pandemija, koja nas primorava na to da se međusobno fizički distanciramo, dijeli i naše društvo, pozvao je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier (EPA)

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier iskoristio je u nedjelju dan Nacionalne komemoracije za 80.000 žrtava pandemije korona virusa u Njemačkoj da bi stanovnike te zemlje, suočene sa sve većim podjelama nastalim zbog restriktivnih mjera što ih je uvela premijerka Merkel radi suzbijanja širenja COVID-a, potaknuo na jedinstvo.

“Nemojmo dopustiti da pandemija, koja nas primorava na to da se međusobno fizički distanciramo, dijeli i naše društvo!”, pozvao je Steinmeier u govoru održanom u povodu ceremonije održane u Berlinu u prisutnosti glavnih čelnika zemlje, uključujući i kancelarku Angelu Merkel te članove porodica žrtava, navodi AFP a prenosi Hina.

Tokom vikenda se u nekoliko njemačkih gradova okupilo nekoliko hiljada protivnika nošenja maski, a policija je nastavila s hapšenjima u Stuttgartu, gdje ih se na ulicama okupilo oko hiljadu te u Dresdenu, Mainzu i Kemptenu, gdje ih se okupilo nekoliko stotina.

“Iscrpljeni smo zbog težine pandemije prepune prijepora u pogledu najbolje strategije koju bi trebalo provesti“, priznao je njemački predsjednik, nastojeći na taj način opravdati hapšenja.

“Nametanje restriktivnih mjera možda je nenamjerno prouzročilo patnju našim sugrađanima“, no “da bi se izbjegla još veća katastrofa trebalo je donijeti iznimno teške odluke“, rekao je njemački predsjednik.

Potom je simbolično upalio svijeću u znak sjećanja na sve one koji su do danas u Njemačkoj podlegli posljedicama COVID-a 19. Svijeću je upalio zajedno s jednom majkom, koja je u vrijeme pandemije zbog COVID-a izgubila 23-godišnju kćer.

Supruga preminuloga 59-godišnjeg njemačkog ljekara, Anita Schedel govorila je o težini gubitka bliske osobe.

Treći val pandemije

Komemoracija je organizirana u trenutku kada Njemačku teško pogađa i treći val pandemije. U nedjelju je u toj evropskoj državi evidentirano 3,14 miliona slučajeva zaraze korona virusom. Na početak kampanje vakcinisanja trebalo je dugo čekati, premda je do danas prvu dozu vakcine primilo oko 20 posto stanovnika.

Njemačke su vlasti izložene neprestanim kritikama zbog načina na koji upravljaju situacijom, a javnost je smatra haotičnom.

Osobito lošima se doživljavaju ‘prepucavanja’ između savezne vlade i saveznih država, čiji su predstavnici vrlo ljubomorni kada su posrijedi prerogativi u pogledu zdravlja na nivou nacionalnog saveznog sistema.

Vlada kancelarke Angele Merkel, koja vlada čvrstom rukom, ove je sedmice donijela zakon koji joj omogućuje uvođenje zatvaranja u cijeloj državi, uključujući i uvođenje policijskog sata na lokalnom nivou.

No predstavnici regija žestoko su kritizirali takvu odluku, čak i neki kancelarkini stranačke kolege. Prijedlog još trebaju odobriti članovi parlamenta.

“Virus ne oprašta donošenje polumjera, jer one samo mogu pogoršati stanje”, upozorila je u petak kancelarka Merkel.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO