Vojna hunta u Mijanmaru oslobodila 23.000 zatvorenika

Vojna hunta odlučila je da pomiluje zatvorenike u znak obilježavanja praznika, drugi put otkako je vojnim udarom srušila izabranu vladu Aung San Suu Kyi.

Prema tvrdnjama iz Udruženja za pomoć političkim zatvorenicima, vladine snage su od preuzimanja vlasti ubile najmanje 726 demonstranata i slučajnih prolaznika (EPA)
Prema tvrdnjama iz Udruženja za pomoć političkim zatvorenicima, vladine snage su od preuzimanja vlasti ubile najmanje 726 demonstranata i slučajnih prolaznika (EPA)

Vojna hunta u Mijanmaru objavila je da je pomilovala i oslobodila 23.000 zatvorenika u znak obilježavanja novogodišnjih praznika, ali nije jasno da li su među oslobođenima i demokratski aktivisti koji su bili uhapšeni nakon februarskog puča.

Ovu informaciju je objavila državna MRTV, navodeći da je vojni lider, general-major Min Aung Hlaing, pomilovao 23.047 zatvorenika, uključujući i 137 stranaca koji će biti deportovani iz Mijanmara, prenosi Tanjug.

Prijevremeno puštanje zatvorenika je uobičajeno tokom velikih praznika, ali ovo je drugi put da vladajuća hunta to čini otkako je vojnim udarom srušila izabranu vladu Aung San Suu Kyi.

To je pokrenulo svakodnevne proteste, hapšenja i pogibije demonstranata i pripadnika snaga sigurnosti, prenosi AP.

Ubijeno više od 700 demonstranata

Prema tvrdnjama iz Udruženja za pomoć političkim zatvorenicima, vladine snage su od preuzimanja vlasti ubile najmanje 726 demonstranata i slučajnih prolaznika dok se 2.728 osoba nalazi u pritvoru, uključujući i Suu Kyi.

Nakon puštanja više od 23.000 osuđenika za obilježavanje Dana Unije 12. februara, na društvenim mrežama pojavili su se izvještaji da su vlasti regrutovale neke od njih da noću vrše nasilje i podmeću požare u stambenim naseljima kako bi širili paniku.

Neke oblasti su odgovorile osnivanjem vlastitih građanskih grupa za nadzor sigurnosti u susjedstvu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO