Rusija šalje ratne brodove usred napetosti na istoku Ukrajine

Rusija je ranije objavila da do oktobra zatvara dijelove Crnog mora, što je izazvalo reakciju NATO-a i EU-a.

U prolazu Kerč je most koji povezuje Krim sa Rusijom (Reuters)

Usred obnovljenih napetosti na istoku Ukrajine, Rusija je u subotu poslala 15 ratnih brodova u Crno more na manevre.

Oni su u subotu prošli Kerčka vrata kod poluotoka Krim, objavila je ruska mornarica, a prenijela je agencija Interfax.

Nije rečeno koliko će vježbe trajati.

Sjedinjene Američke Države su prethodno otkazale raspoređivanje dva ratna broda u Crno more nakon prigovora Rusije, prema turskim izvorima.

U petak je rusko Ministarstvo odbrane objavilo da će određena morska područja uz Krim biti zatvorena mjesecima zbog manevara. Dodalo je da brodski promet u tjesnacu neće biti poremećen.

Evropska unija, NATO i Ukrajina kritizirali su postupke Rusije. Visoki dužnosnik EU-a rekao je da se radi o “izuzetno zabrinjavajućem razvoju događaja”.

Objava je stigla u petak, u jeku tenzija između Moskve i Kijeva, koja je eskalirala posljednjih sedmica borbama između ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Rusija je u blizini sjevernog i istočnog dijela ukrajinske granice počela gomilati vojsku, kao i na poluotoku Krim, koji je Rusija 2014. anektirala od Ukrajine. Ove sedmice, Rusija je održala i pomorske vježbe u Crnom moru.

„Od 24. aprila do 31. oktobra, prolaz proz teritorijalne vode Ruske Federacije za inostrane vojne i ostale brodove bit će obustavljen“, javila je agencija RIA Novosti, pozivajući se na objavu Ministarstva odbrane.

Restrikcijama će biti obuhvaćen zapadni vrh Krima, južna obala od Sevastopolja do Gurzufa i „pravougaonik“ poluotoka Kerč u blizini rezervata prirode Opukski.

Viši evropski zvaničnik nazvao je potez „veoma zabrinjavajućim razvojem“ događaja.

‘Kršenje međunarodnog zakona’

Ruska zabrana predstavlja kršenje normi slobodnog pomorskog prolaza i međunarodnog zakona, dodao je za AFP.

Zabranom je zahvaćen i prolaz Kerč, koji povezuje Crno i Azovsko more i koji je od velike važnosti za izvoz žitarica i čelika iz Ukrajine.

Taj prolaz bio je poprište sukoba iz 2018. godine, u kojem je Rusija zaplijenila tri ukrajinska broda, optuživši ih za narušavanje svojih teritorijalnih voda.

Ukrajina je do 2014. bila slobodna koristiti taj prolaz zajedno sa Rusijom, a onda je Moskva, nakon aneksije Krima, preuzela punu kontrolu nad njim.

U prolazi Kerč je 19-kilometarski most koji povezuje Krim sa Rusijom, koji je Moskva otvorila 2018. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Članice NATO-a izražavaju svoju potporu i solidarnost sa svojim saveznikom, Sjedinjenim Državama, koje su danas ‘objavile mjere kao odgovor na destabilizirajuće aktivnosti Rusije.’

Published On 15 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO