Kina spremna ojačati saradnju s Francuskom i Njemačkom protiv klimatskih promjena

Rekao je to predsjednik Kine Xi Jinping francuskom kolegi Emmanuelu Macronu i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Odgovor na klimatske promjene zajednički je cilj cijelog čovječanstva i ne bi smio postati pregovarački adut, meta napada na druge zemlje niti izgovor za trgovinske zapreke", rekao je Xi (Arhiva)
Odgovor na klimatske promjene zajednički je cilj cijelog čovječanstva i ne bi smio postati pregovarački adut, meta napada na druge zemlje niti izgovor za trgovinske zapreke", rekao je Xi (Arhiva)

Kina je spremna ojačati saradnju s Francuskom i Njemačkom u borbi protiv klimatskih promjena, rekao je predsjednik Xi Jinping francuskom kolegi Emmanuelu Macronu i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, objavili su u petak kineski državni mediji, prenosi Hina.

Xi je prošle godine objavio da će Kina, koja proizvodi najviše stakleničkih plinova u svijetu, doseći ugljičnu neutralnost do 2060. godine.

“Odgovor na klimatske promjene zajednički je cilj cijelog čovječanstva i ne bi smio postati pregovarački adut, meta napada na druge zemlje niti izgovor za trgovinske zapreke”, rekao je Xi na virtualnom samitu s evropskim čelnicima, a prenijela ga je državna novinska agencija Xinhua.

Virtualni samit

Američki State Department za Trumpova je mandata u septembru rekao da je Kina pokazala “namjerno zanemarivanje” kvalitete zraka, zemlje i vode te da svojim stakleničkim plinovima ugrožava globalno zdravlje, što je izazvalo oštre kritike Pekinga.

Virtualni samit održan je u vrijeme dok u Šangaju boravi posebni izaslanik za klimatska pitanja John Kerry radi razgovora s kineskim kolegom Xie Zhenhuaom.

Odnosi Kine i EU-a suočavaju se s novim prilikama i raznim izazovima, rekao je Xi, dodajući kako će Peking stvoriti pošteno i nediskriminirajuće okružje za strane tvrtke, uključujući francuske i njemačke.

Xi se nada da se Evropa može prema kineskim tvrtkama odnositi na isti pozitivan način.

Izvor: Agencije

Povezane

Učestalost šumskih požara, poplava i uragana pokazatelj su potrebe za globalnom reakcijom na klimatske promjene. Međunarodna zajednica se nadala da će 2020. biti godina u kojoj će se mnoge vlade ozbiljno pozabaviti ovim problemom. Ali pandemija korona virusa dovela je do odgađanja planiranih pregovora.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO