Biden i Suga: Zajedno se suočiti sa izazovima Kine na Pacifiku

Američki predsjednik razgovarao je sa japanskim premijerom, prvim stranim liderom kojeg je primio u Bijeloj kući od početka mandata.

Ovaj susret za Bidena je i prilika za obnovu savezništava koja su zamrla za vrijeme njegovog prethodnika Donalda Trumpa (EPA)
Ovaj susret za Bidena je i prilika za obnovu savezništava koja su zamrla za vrijeme njegovog prethodnika Donalda Trumpa (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden kazao je u Washingtonu kako je imao produktivne razgovore s japanskim premijerom Yoshihideom Sugaom te da su dvije zemlje spremne zajedno raditi na mnogim pitanjima uključujući odnose s Kinom i Sjevernom Korejom.

Biden je govorio na konferenciji za medije u Bijeloj kući nakon popodnevnih razgovora s japanskim premijerom, kao prvim državnikom s kojim se susreo oči u oči u svom predsjedničkom mandatu, započetom u januaru, prenijele su svjetske agencije.

Ovaj susret za Bidena je i prilika za obnovu savezništava koja su zamrla za vrijeme njegovog prethodnika Donalda Trumpa, prenosi Hina.

Biden je kazao, govoreći o današnjim razgovorima, da će se Sjedinjene Američke Države i Japan suočiti “zajedno” s “izazovima” koje je postavila Kina.

“Opredijeljeni smo raditi zajedno u prihvatanju izazova koje postavlja Kina kao i na pitanjima poput Istočnokineskog mora, Južnokineskog mora te Sjeverne Koreje, kako bi osigurali budućnost slobodnog i otvorenog Indopacifičkog područja”, rekao je Biden na zajedničkoj konferenciji za medije.

Suprotstaviti se Kini

Japanski premijer istaknuo je da će se dvije savezničke zemlje usprotiviti “svakom pokušaju” Pekinga da “silom ili zastrašivanjem promijeni status quo u morima Južne i Istočne Kine”.

Složili smo se o potrebi otvorenih razgovora s Kinom, u kontekstu kineskih aktivnosti u širem području kao i zaštite univerzalnih vrijednosti i stabilnosti u međunarodnim odnosima, rekao je Suga.

Kazao je kako su on i Biden razgovarali o utjecaju koji Kina ima u indopacifičkoj regiji i svijetu,  te da su obojica istaknula važnost japansko-američkog savezništva u regiji.

Vezano uz Sjevernu Koreju Suga je rekao da je Japan spreman na trilateralnu saradnju sa SAD-om i Južnom Korejom na rješavanju sjevernokorejskog pitanja te da je spreman sastati se i sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

Pandemija i Olimpijske igre

Biden je rekao da će Japan i SAD investirati u tehnologije čija pravila postavljaju demokratije, a ne autokracije. On je dodao kako će dvije zemlje zajedno raditi na 5G tehnologiji, lancima opskrbe poluvodičima, umjetnoj inteligenciji, genomici.

Također je kazao kako će dvije zemlje raditi zajedno na klimatskim pitanjima te da će Suga sudjelovati na samitu o klimi. Istaknuo je da su Japan i SAD opredijeljeni na postizanje nulte stope zagađenja do 2050.

Japanski premijer istaknuo je i kako će Japan i SAD raditi zajedno na tome da regija dobije pristup vakcinama u pandemiji korona virusa.

Također je kazao kako je prenio Bidenu spremnost da se ovog ljeta održe Olimpijske i Paraolimpijske igre u Japanu te da je Biden ponudio svoju podršku.

Razgovori o Tajvanu

Po riječima japanskog premijera dvojica čelnika razgovarala su i o Tajvanu, u svjetlu rastućeg kineskog vojnog pritiska, te o kineskoj pokrajini Xinjiang i oštroj kineskoj politici prema tamošnjim Ujgurima.

“Razgovarali smo o okolnostima vezanim uz Tajvan i ujgursku autonomnu regiju Xinjiang”, kazao je Suga dodavši da će se suzdržati od iznošenja detalja razgovora, no da postoji zajednička saglasnost dvije zemlje o važnosti mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu.

Prije susreta s Bidenom japanski premijer sastao se privatno tokom jutra i s američkom potpredsjednicom Kamalom Harris.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO